November, 2019
Maribor

Pred letom dni smo pilotsko izvedli koncertni cikel klasika danes? jutri? in pričeli z iskanjem umestitve klasične glasbe v sodobni čas in prostor. Iskanje se je s tremi koncerti šele zares začelo, zato letos izvajamo drugo edicijo cikla, kjer bomo z razširjenim programom odprli nekaj novih skrinjic.
Kam v današnjem času spada klasična glasba? Izključno v koncertne dvorane? Cerkve? Na poroke? Festivale? Klube? Dvigala? Trgovine? Ali sploh še kam spada? In v kakšni obliki? Strogo večerni, bleščeči, ob izbranih besedah, vrhunskem vinu? Izvirno, tako kot je nekoč bilo, ali je dovoljena modernizacija? Je le ta zaželena? Smiselna?

Klasična glasba se je v brzem vrtincu modernega časa znašla v krizi nekoč jekleno močne identitete. Kakor da bi zašla v zmes elitizma, konservativnosti in zamudne pedantnosti. Zdi se, da »instant« doba s suficitom informacij le stežka procesira umetnost, ki v svoji obravnavi zahteva nekoliko več pozornosti, časa in premisleka.

A tudi klasična glasba je navsezadnje še vedno – glasba! In v svoji biti je ena od funkcij umetnosti vendarle razvedrilo. Večji del repertoarja klasike je bil in je še vedno napisan prav s tem namenom. Tehnična dovršenost, virtuoznost izvajanja in estetski ter izpovedni doprinos pa so tisti dodatek, ki osnovni namen zgolj podkrepi.

Cikel klasika danes? jutri? je zastavljen kot dokaz, da je za uživanje ob klasični glasbi več kot dovolj le radovednost posameznika. Predstavljajo se mladi, drzni izvajalci v manj običajnih sestavih, ki na klasično sceno prinašajo svežino in novosti, a pri tem ne zapostavljajo pomembnosti kvalitetne izvedbe in izbire programa.

Letošnji cikel je v več pogledih razširjen, tako stilsko kot lokacijsko. K sodelovanju smo tokrat povabili glasbenike iz sveta klasične glasbe, ki pa svoje znanje in razmišljanje uporabljajo v najrazličnejših stilih. Tudi takih, ki bi naj po definiciji bili nasprotje resni glasbi. Dva koncerta sta umeščena v Minoritsko cerkev, ki se je že lani izkazala kot čudovito okolje za tovrstne koncerte. Dvakrat pa bomo uživali v legendarnem mariborskem »Kulturno-Glasbenem Brlogu« oziroma Klubu KGB, kjer bo glasba odzvenela v sproščeni kletno-barski atmosferi.


Brass Band Slovenija – Glasbeni mozaik
9.11. ob 19:00 – Minoritska cerkev, LGM
Pisalo se je leto 2006, ko je mlad glasbeni entuziast Aleksander Čonč, takrat še srednješolec, začel uresničevati idejo o orkestru, sestavljenem izključno iz trobil. Brass Band Slovenija velja za prvi tovrstni ansambel v Sloveniji. Sestavljajo ga večinoma študenti glasbe in akademsko izobraženi glasbeniki. Njihova zagnanost in mladostniški entuziazem sta dodobra podprta z virtuoznostjo sodelujočih glasbenikov, kar ustvari energično, dinamično in zvočno polno koncertno izkušnjo. Predstavili bodo raznolik program z naslovom »Glasbeni mozaik«, ki poleg klasične med drugim vključuje tudi filmsko glasbo in odlomke iz najbolj znanih muzikalov.


Simon Širec – More Than Just Sax
12.11. ob 20:00 – Klub KGB
»Theatre Music« je naslov svežega albuma iz širšega avtorskega koncepta »More Than Just Sax«. Ideja je zrasla na glasbenem vrtičku Simona Širca, sicer klasično izobraženega saksofonista, ki pa pri svojem umetniškem delovanju vztrajno potuje preko meja posameznih žanrov. V zadnjem času s svojimi kreacijami vedno bolj raziskuje popularno in elektronsko glasbo, v katero pa vztrajno inkorporira znanje, ki ga je pridobil skozi študij klasične glasbe. Kljub glasbeni kompleksnosti pa nastopi mladega dolenjskega glasbenika ostajajo nadvse sproščeni in simpatični. Simon velja za večnega inovatorja, drznega eksperimentatorja, hkrati pa ne sprejema kompromisov pri kvaliteti glasbe.


Hans-Peter Steiner & Rudi Katholnig – First Inspiration
23.11. ob 20:00 – Klub KGB
Hans Peter in Rudi iz avstrijskega dela Koroške prinašata glasbeno svežino s kombinacijo harmonike in saksofona. Kombinacija sicer deluje precej netipična, a ravno to glasbenikoma omogoča nove zvočne poti. Stilsko se gibljeta nekje med »Tango nuevom«, jazzom in melodijami, ki jih slišimo v muzikalih. Tako sta glasbenika ustvarila zanju značilen zvok, ki ga do največje mere razvijeta predvsem v avtorskih skladbah. Sicer pa v svojem programu izvajata tudi dela širše znanih avtorjev, kot so Astor Piazzolla, Hermeto Pascoal, Gerald Preinfalk itd. Dodatno glasbeno svežino dodajo tudi improvizirani deli. Duo deluje od leta 2012, leta 2016 pa je izšel njun prvenec z naslovom »First Inspiration«.


Pihalni kvintet Vivus – Vivus!
27.11. ob 19:00 – Minoritska cerkev, LGM
Vivus pomeni biti živeti, biti živ! Sicer pogosto v senci komornih zasedb kot so godalni kvartet in klavirski trio pa pihalni kvintet ne zaostaja po glasbeni atraktivnosti. Ponaša se z raznolikostjo zvočnih barv, bogato dinamiko pihalnih instrumentov in drznostjo odkrivanja literature manj znanih komponistov. Mednarodni kvintet Vivus je s svojim delovanjem pričel avgusta 2017. Premierno je nastopil na Evropskem forumu Alpbach v Avstriji. Temu so sledili nastopi v sklopu abonmajskih koncertov Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Zusammenspiel +, Spiegelungen in Take Six na Dunaju), radijsko snemanje z avstrijsko radiotelevizijo Ö1, dosežena srebrna plaketa na mednarodnem tekmovanju Svirel in koncert v sklopu Festivala Ljubljana.


Cena vstopnice za posamezni dogodek je 5 EUR. Vstopnice bodo na voljo na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor in Kluba KGB.

Abonma za celotni cikel je na voljo za 15 EUR v prostorih Združenja Epeka. Pred nakupom nas prosim kontaktirajte na epeka@epeka.si.