17. marec 2017

Dvorana državnega sveta RS, Ljubljana

Strokovni sodelavec Združenja EPEKA, so. p., Žiga Štajnbaher se bo v petek, 17. 3. 2017, ob 9.30 uri udeležil Javnega posveta »Od vil do vilic: krajšanje poti do lokalno pridelane hrane, našega zdravja in trajnostne oskrbe«, ki ga organizirata evropski poslanec dr. Igor Šoltes, Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, in Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto. Posvet bo potekal v dvorani Državnega sveta RS.

Lokalno pridelana hrana je bolj kakovostna, varna in zdrava ter omogoča ohranjanje domačih delovnih mest. Njena pridelava prispeva k dvigu lokalne samooskrbe, poseljenosti podeželja in ohranjanju krajine. Pridelava in predelava hrane v Sloveniji zaposluje 90.700 ljudi. Javni prehranski obrati predstavljajo pomemben segment potrošnikov. Šole in vrtci porabijo za okoli 140 milijonov evrov hrane letno, bolnišnice za okoli 220 milijonov, če k tem dodamo še druge porabnike, je skupna vrednost okrog 0,5 milijarde evrov letno. Kratke prehranske verige imajo nižji ogljični odtis in manj negativnih vplivov na okolje. Dvig samooskrbe za 1 % bi v Sloveniji ustvaril do 1000 novih delovnih mest.

Govorci na posvetu bomo med drugim odgovorili na naslednja vprašanja:

  • kakšne so prednosti kratkih pridelovalnih verig med pridelovalci in končnimi potrošniki?
  • ali je lokalno pridelana hrana boljše kvalitete od globalne ponudbe?
  • kako povečati delež slovenske hrane v javnih prehranskih obratih?
  • katere so najpogostejše nepravilnosti pri oskrbi slovenskih javnih prehranskih obratov?
  • kako izvajati učinkovit nadzor na poreklom in sledljivostjo prehrane?
  • katere priložnosti za zmanjšanje potrate hrane bi veljalo bolje izkoristiti?Več o posvetu.

Udeležba na posvetu je brezplačna, vendar prosimo, da svojo udeležbo potrdite na tej povezavi.
V primeru dodatnih vprašanj lahko pišete na: pisarna@igorsoltes.eu