21. –  26. maj 2017
Weimar, Nemčija

Združenje EPEKA, so. p., kot partner sodeluje pri projektu Ponoven pogled na ksenofobijo – Druga svetovna vojna in (ne)naučene lekcije v 21. stoletju, ki bo potekal od 26. aprila  do 1. maja 2017 v Weimarju.

Posebno v luči tako imenovane “begunske krize”, ki se je jasneje zavedamo od leta 2015, in ponovnega vznika ksenofobih ter skrajno desničarskih gibanj širom Evrope postaja jasno, da spoznanja, naučena v grozotah II. svetovne vojne, v mnogih segmentih sodobne evropske populacije niso razumljena.

Ideja za projektom je, da uporabimo nedaven hiter vzpon desničarskih in proti-manjšinskih sentimentov kot priložnost, da ponovno ocenimo metode in metodologije spominjanja in kako lahko lekcije naučene v II. svetovni vojni bolje usidramo v sodobne evropske družbe. Zato v okviru projekta organiziramo seminar, na katerem bomo skupaj ocenili in izboljšali trenutne metode spominskega dela in izobraževanja o II. svetovni vojni. S sodobnimi informacijsko komunikacijskimi tehnologijami bomo izpostavili najboljše prakse in razširili domet udeležencev v predstavljanju lekcij, ki smo se jih v minuli vojni naučili. Tako bomo spodbujali aktivno državljanstvo, ki presega obstoječe nacionalne okvirje.

Delavnica se bo posebno osredotočala na naslednja vprašanja:

  • Kakšne lekcije za izobraževanje o minulih grozotah se lahko naučimo iz nedavnega vzpona skrajno desničarskih gibanj?
  • Kako lahko uporabimo spletne medije v delu spominjanja? Kaj so najboljše prakse?
  • Kaj so dominantni medijski narativi in kako, če sploh, jih lahko uporabimo za delo spominjanja?

Projekt “Ponoven pogled na ksenofobijo” bo vzpodbujal udeležence, da razmišljajo o delu spominjanja in izobraževanju o zgodovini kot ključnih dejavnikih v trenutnem toku dogodkov v Evropi. Udeleženci bodo tako lahko bolj učinkovito poučevali ozaveščene in aktivne člane evropske skupnosti.

Da dosežemo cilje projekta, se bo delavnica osredotočala na:

  • promocijo modernih metodologij in dobrih praks v delu spominjanja
  • diskusijo in analizo učinkov nedavnih dogodkov v Evropi na poučevanje zgodovine
  • širjenje znanja in uporabo novomedijskih pristopov v poučevanju zgodovine
  • diskusijo o prevladujočih medijskih narativih v Evropi in o možnostih ter ovirah, ki jih predstavljajo delu spominjanja
  • promocijo aktivnega državljanstva v Evropi na podlagi lekcij, ki smo se jih naučili iz II. svetovne vojne

Program projekta sestoji iz tedenskega seminarja z delavnicami, ki se bo dotikal začrtanih tem. Udeleženci se bodo prav tako sestali s strokovnjaki in obiskali kulturne spomenike, relevantne za obravnavano temo

Za več informacij pošljite e-mail z motivacijskim pismom in CV-jem na epeka@epeka.si.

Koordinator projekta partnerske organizacije: Štefan Simončič, predsednik Združenja EPEKA, stefan@epeka.si.

Koordinator projekta: CULTURE GOES EUROPE – Soziokulturelle Initiative Erfurt e.V., Nemčija

Partnerji projekta: ESCOLA PROFISSIONAL DO MONTIJO -Associação para a Formação Profissional e Desenvolvimento do Montijo (Portugalska), Identities, Youthnet Hellas (Grčija), MTÜ NOORTEVAHETUSE ARENGU ÜHING ESTYES (Estonija), Asociatia Tinerilor Cu Initiativa Civica
(Romunija), EPEKA (Slovenija)

Mladinski program Združenja EPEKA, so.p., podpira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport – Urad RS za mladino.

Projekt je financiran s strani Evropske komisije. Vsebina objave odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava vsebuje.