17. april 2023
Mestni kino Metropol, Celje

Združenje EPEKA, so. p., v okviru projekta EU Youth Cinema: Green Deal organizira projekcijo filmov v Celje.

EU Youth Cinema: Green Deal je inovativen projekt, posvečen trajnostni Evropi, ki predstavlja zelene cilje Evropske unije v filmskem kontekstu. Projekt prispeva k vrednotenju in razumevanju Zelenega dogovora EU med mladimi gledalci ter zagotavlja platformo za večkulturni pristop k zeleni agendi. Projekt vključuje zlasti mlado občinstvo in jih nagovarja k naslavljanju okoljskih izzivov ter spodbuja zelene dejavnosti in življenjske navade.

Projekt bo mladim in učiteljem ponujal program filmskih in izobraževalnih aktivnosti v obdobju 24 mesecev. Filmske projekcije in pretočne vsebine bo spremljalo didaktično gradivo ter tematsko povezane razprave, delavnice in predavanja.

Program temelji na skrbno izbrani filmski zbirki 25 evropskih filmov, ki bodo med majem 2022 in majem 2024 predstavljeni tako v kinematografih kot tudi preko spletne pretočne platforme.

Projekt se izvaja v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem, v Severni Makedoniji in Romuniji. Vsi filmi bodo na voljo s podnapisi v lokalnih jezikih, primerni so za mlade od 10 leta starosti.

Podatki o filmih: 

1. PLASTIČNI PLANET | AVSTRIJA | REŽIJA: WERNER BOOTE | DOKUMENTAREC | 93 MINUT | PRIPOROČENA STAROST: STAREJŠI OD 10 LET, s Slovenskimi podnapisi |

Živimo v času plastike. Je poceni, praktična in prisotna povsod, tudi v naši krvi. Ta živahen in poučen dokumentarni film nas popelje na pot okoli sveta, od maroške Sahare do osrčja Tihega oceana, od tovarne na Kitajskem do najvišjih alpskih vrhov, na katerem nam razkriva odročne kotičke naše težave s plastiko. Pogovori z največjimi svetovnimi strokovnjaki s področja biologije, farmakologije in genetike opozarjajo na nevarnosti plastike za naše okolje in razkrivajo resnico o tem, kako plastika vpliva na naše telo in zdravje prihodnjih generacij. .

Napovednik

Za obisk kinematografov in dostop do spletne platforme je potrebna registracija. 

SPLETNA REGISTRACIJA

Filmske projekcije v kinematografih:

17. APRIL 2023 ob 16.00 v Mestnem kinu Metropol CELJE

Filmi so dostopni na pretočni platformi od 5. maja 2022 do 30. aprila 2024:

Vsi dogodki znotraj projekta so brezplačni. Ker je število sedežev v kinih omejeno, bodo imeli prednost tisti, ki se prvi prijavijo.

Projekt koordinira LET’S CEE FILMFESTIVAL (AT), partnerji v projektu pa so EPEKA (SI), CHAPTER4 (AT) in GO GREEN (MK).

Projekt je sofinanciran iz programa Ustvarjalna Evropa, Media in Ministrstvom za javno upravo.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: