EPEKA

O NAS

Nekaj besed o EPEKI

Znanstveno-raziskovalno združenje za umetnost, kulturne in izobraževalne programe in tehnologijo EPEKA, socialno podjetje, je bilo ustanovljeno leta 2008 kot pobuda povezati ustvarjalke in ustvarjalce kulturnih, umetniških, izobraževalnih, znanstvenih in tehnoloških vsebin za projekt Evropska prestolnica kulture 2012. Leto dni kasneje je EPEKA predlagala Mestni občini Maribor kandidaturo za naslov Evropska prestolnica mladih, kar je Maribor leta 2013 tudi pridobil.Nadaljujemo s svojo aktivnostjo na področju EU državljanstva, širjenja EU vrednot in medkulturnega dialoga. EPEKA ima tudi podružnice v tujini: EPEKA Češka, EPEKA Avstrija, EPEKA Srbija, EPEKA Turčija, EPEKA Črna gora in neformalna skupina mladih EPEKA Armenija. Prav tako imamo podružnično enoto v Ljubljani. Združenje EPEKA, so. p., je društvo v javnem interesu na področju kulture in društvo v javnem interesu na področju mladine. Smo nevladna, neprofitna organizacija in od leta 2013 tudi socialno podjetje. Poleg mladinske dejavnosti smo aktivni tudi na področju kulture in umetnosti, prostovoljstva, ekologije ter spodbujanja medkulturnega dialoga. Trenutno se na mladinskem področju osredotočamo na mednarodno mobilnost mladih in neformalno izobraževanje (pridobivanje učnih kompetenc mladih).V letu 2016 smo vzpostavili tudi mladinsko zadrugo EPEKA z namenom podpore mladim pri podjetništvu.

Naše delovanje:

Umetnost

V Galeriji Epeka na Koroški cesti 8 razstavljamo umetniška dela različnih priznanih slovenskih in tujih avtorjev. Razstavljali so: Tomaž Lavrič, Marjan Manček, Stojan Grauf, Konstantin Selikhanov, Brina Torkar, Serena Luna Raggi, Selma Selman, Marijan Amalietti …

Mladina

Sodelujemo pri različnih mladinskih projektih, ki pa jih tudi sami organiziramo. Osredotočamo se na EVS mladinske izmenjave in usposabljanja za mladinske delavce. Zavzemamo se za mlade z manj priložnostmi in sodelujemo pri projektih, ki spodbujajo vključenost mladih na trg dela, njihovo aktivno sodelovanje ter državljansko zavedanje.

Socialno podjetništvo

Delujemo po načelih socialnega podjetja. Osredotočamo se na aktivno vključevanje ranljivih skupin v družbo in na trg dela.

Naš osrednji projekt je

Romska restavracija Romani kafenava, ki prav tako deluje po načelih socialnega podjetja, ves zaslužek tako namenja novim zaposlitvam. Gre za prvo romsko restavracijo v celotni Evropski uniji. Zaradi edinstvene romske kulture, pestre kulinarike in svojstvene notranje opreme je Romani kafenava pravi slovenski in evropski biser. Rominje in Romi v romski restavraciji Romani kafenava ponujajo romske specialitete, gostijo zaključene družbe, organizirajo keteringe, se posvetijo prav vsakemu obiskovalcu in … ne boste verjeli … napovedujejo prihodnost.

Združenje EPEKA, so. p.
Gorkega ulica 34
2000 Maribor
Slovenija

Postaja
Preradovičeva 12000 MariborSlovenija
epeka@epeka.si
www.epeka.si

Romani kafenava: 040 933-990
Glavna pisarna: 030 610-606

ID za DDV: 62581350
Matična številka: 4000919000
IBAN SI56 0417 3000 1488 756 (NOVA KBM, d. d.)