28. september, 2020
Maribor

Galerija Epeka je bila vzpostavljena leta 2013 na Koroški cesti 8, v samem središču Maribora. Ne glede na centralno umeščenost, je bila Koroška cesta dolgo časa eden izmed najbolj zanemarjenih delov mesta, ki so ga zaznamovali tako opuščeni prostori kot tudi mnoge stavbe na robu propada.

Skozi svoje sedemletno delovanje je galerija preko številnih kulturnih dogodkov pomembno prispevala k oživitvi tega dela mesta ter s tem tako lokalnemu kot tudi širšemu krogu obiskovalk in obiskovalcev omogočila obisk vrhunskih kulturnih dogodkov, ki so segali od vizualne umetnosti, preko intermedijske umetnosti do glasbenih nastopov in izobraževalnih programov.

Skladno s temeljno usmeritvijo delovanja Združenja EPEKA, so. p., je bilo v jedru delovanja galerije ves čas podpiranje vrhunskih ustvarjalcev, ki so sami pripadniki ranljivih skupin ali pa te obravnavajo na umetniško in vsebinsko dovršen način. Za Galerijo Epeka je bila ključna razstava Selme Selman, umetnice romskih korenin; to je bila prva samostojna razstava romske umetnice pri nas. Zaradi pomena umetničinega dela smo izdali tudi obsežen katalog. Postopoma smo v povezavi s širšim sklopom aktivnosti, ki jih v Epeki organiziramo, vzpostavili prvo romsko galerijo v EU, ki deluje na principih socialnega podjetništva. V okviru aktivnosti galerije zaposlujemo Rominje in Rome ter jih v produkcijo umetniškega programa vključujemo tudi kot prostovoljce in kot ustvarjalce. S tem je romska skupnost v Mariboru, slovenskem mestu z največjo urbano romsko populacijo, pridobila prostor v centru mesta, ki služi kot platforma za promocijo romske umetnosti in kulture ter prirejanje izobraževalnih dogodkov in simpozijev. Skozi delovanje galerije so mariborski Romi in Rominje pridobili prostor, kjer lahko predstavijo svojo kulturno ustvarjalnost, hkrati pa so vpleteni tudi v procese organizacije drugih kulturnih dogodkov.

V skladu s tem poslanstvom v Galeriji Epeka romske ženske prvič pripravljajo samostojno razstavo, s katero vas bodo popeljale v del svojega vsakdanjega in malo manj vsakdanjega življenja. Če ste se kdaj spraševali, kako izgledajo tradicionalna romska oblačila, kako se blešči njihov nakit in kakšen okus ima tradicionalna romska hrana, vam bodo na ta vprašanja odgovorile na razstavi z naslovom “TE PINĆARDIJA” (“SPOZNAJMO SE”), ki je nastala v okviru projekta “S kulturo do vključevanja”. S projektom želimo Rominje opolnomočiti z znanji, informacijami in veščinami, ki bodo podprle njihovo delovanje na področju kulture in jim omogočile izvedbo javnega umetniškega dogodka, ki bo širšemu krogu gledalcev na slikovit in vizualno privlačen način predstavil nekatere ključne elemente romskega kulturnega izročila. Hkrati bo razstava predstavljala izhodišče za nadaljnje projekte in dogodke, ki bodo reflektirali romsko kulturo in ne-Romom odprli pogled v romski vsakdan, ki jim sicer ni dostopen.

V okviru galerije deluje tudi romska knjižnica in neformalni šahovski klub romskih žensk, ki je najverjetneje edini tak na svetu. Temeljno poslanstvo galerije je tako na eni strani promocija kulturne ustvarjalnosti romske skupnosti, na drugi pa aktivna participacija Rominj in Romov v javnih dogodkih. Z vključevanjem romske skupnosti v samo jedro delovanja galerije in znotraj javnih dogodkov spodbujamo interakcije med družbenimi skupinami, ki navadno nimajo stikov, s čimer se postopoma zmanjšuje segregacija in razbijajo zakoreninjeni predsodki, ki jih gojijo mnogi pripadniki večinske populacije. Žal se bo galerija, zaradi spremenjenih usmeritev občine, morala preseliti iz mestnega jedra. Tako bom najverjetneje vzpostavili “zadnjo galerijo v mestu” in iskali nove prostore na zunanjih obronkih Mestne občine Maribor, torej na margini, kamor očitno sodimo.

Razstava bo na ogled do 9. oktobra, vsak delovnik 10. do 15. ure in po dogovoru. Vstop je prost.

Projekt »S kulturo do vključevanja« financirata Ministrstvo za kulturo in Evropski socialni sklad.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: