30. julij – 2. avgust, 2015
Galerija EPEKA in Romani kafenava, Maribor

Romani kafenava in Združenje EPEKA, so. p., prirejata osrednjo slovensko kulturno prireditev v okviru Dneva spomina na romski genocid, ki ga obeležujemo 2. avgusta in je tudi potrjen s strani Resolucije Evropskega parlamenta z dne 15. aprila 2015 ob mednarodnem dnevu Romov.
V maju 1944 so nacisti začeli načrtovati “končno rešitev” za “Ciganski družinski kamp” v Auschwitzu. Začetni datum likvidacije “ciganskega tabora” je bil načrtovan za 16. maj. Ujetnikom v taborišču je bilo odrejeno, naj ostanejo v vojašnicah. Zastraženi so bili s 60 oboroženimi vojaki, pripadniki oddelka Waffen – SS. Ko so SS-ovci poskušali pregnati zapornike iz barak so se soočili z uporom romskih moških, žensk in otrok, oboroženimi z nič več kot palicami, delovnim orodjem in kamni. S tem so povzročili umik SS-ovcev, njihov organiziran odpor pa jim je dal le nekaj dodatnih mesecev življenja.
Nacisti so se bali, da bi se vstaje razširile tudi na druge dele tabora in so zato načrtovali “končno rešitev”. Na ukaz vodja Waffen – SS, Heinricha Himmlerja, je bila uvedena prepoved odhoda iz barak v “Ciganskem kampu” na večer 2. avgusta. Kljub odporu Romov, 2.897 moških, žensk in otrok, naložijo na tovornjake in odpeljejo v plinske celice številka V. ter jih zaplinijo. Njihova trupla so zažgali v jamah poleg krematorija. Po osvoboditvi koncentracijskega taborišča Auschwitz leta 1945 so zabeleženi le štirje preživeli Romi.

Združenje EPEKA, so. p., v okviru promocije za naslov Evropska prestolnica Romov in 70. obletnice konca II. svetovne vojne, prireja kulturno-spominski dogodek z umetniškim, glasbenim in filmskim programom.

Nimaš pojma ali jaz sem Selma Selman / You have no Idea or I am Selma Selman
30. julij 2015 ob 19. uri
Galerija EPEKA, Koroška cesta 8, Maribor

Galerija EPEKA v četrtek, 30. julija 2015, odpira razstavo priznane romske sodobne umetnice Selme Selman.

Otvoritev razstave je ob 19. uri.

Koncept je zakoreninjen v moji identiteti kot ženske, bosanske in romske umetnice in vse njene kompleksnosti. Razstava je uvod v moje umetniške prakse, ki je za večino del performativa v naravi, vendar ne izključno. V večini mojega dela sem sama glavni protagonist, ki predstavljam in razjasnjujem vidike vsakdanjega življenja v svoji skupnosti, ki je širša javnost ponavadi in najverjetneje nima v notranjosti.

Vprašanje vključevanja Romov je bila zelo občutljiva tema že dolgo obdobje po vsej Evropi. Skozi tradicijo in običaje moje kulture poskušam slikati slike, ustvariti video posnetke in fotografije, ki so značilne in nudijo uvid v moje korenine na eni strani, po drugi strani pa tudi predstavljajo življenje v 21. stoletju kot romskega umetnika, ki je hkrati tudi ženska. Moja praksa je zato odraz moje okolice in realnosti, ki pokaže krutost in življenja iz dneva v dan. Včasih je ta realnost lahko zelo težka, ampak vedno sem poskušala usmeriti to trpljenje v mojo umetnost in se učiti iz vsake izkušnje s katero se srečujem v življenju.

Identiteta je bila tema v svetovni sodobni umetnosti skoraj tri desetletja. Vsi, ki so seznanjeni z romskim prebivalstvom, nas ne poznajo, ne poznajo naše zgodbame in izkušnje ter ne razumejo pogleda izven stereotipov, ki so ponavadi negativni.

Vidim svojo vlogo nekoga, ki izobražuje javnost o obstoju, ki se razlikuje od norm in kaj to pomeni; da je umetnik prvo in nato še Rominja. Skozi svoje delo želim strokovni in laični javnosti povedati zgodbe, ki so pogosto na humoren način prikazane umetniško, in premagujejo trojne ovire – biti ženska v izrazito moški kulturi, biti bosanka in še Rominja.

Skupina štirih video del, vključujejo z Ne glejte v ciganske oči, Rom nastopa z zastavo in Imaš fanta? Vse vključujejo skozi različne vidike romsko identiteto, vprašanja državljanstva, ženskosti in vraževerja, ki pronica v vsak premikajoč se kader.

Fotografije iz serije Mercedes 310 so glamorozni avtoportreti v starem kombiju moje družine. Zanimalo me je, prikazati kontrast med mojo sliko kot lepo, dobro oblečeno umetnico in dotrajanega starega kombija, od katerega je pomembno preživetje moje družine. Ko sem odraščala, sem nosila podobne rokavice, kot sem jih nosila na fotografiji. Bile so del moje opreme med pobiranjem stare kovine za nadaljnjo prodajo. Tako sem pomagala sorodnikom. Razlika med “ciganskim življenjem” in ” življenjem umetnice”, je na nasprotnih spektrih obstoja; sama delim oba.

Instalacija Slike na Metal, 2014 je skupina desetih slik, ki so narejene na zavržene kose železa, aluminija ali medenine. Vsak kos je del mojega življenja, ali gre za portrete mojih družinskih članov, avtoportrete ali prizore iz moje skupnosti. Konceptualno je najdena kovina bila in še vedno je sestavni del mojega življenja ter nudi obstoj moji družini ter se okoli njega vrti moje otroštvo in posledično površina teh slik.

Pokrita instalacija je sestavljena iz nešteto majhnih poslikav na pokrovčkih, ki vsebujejo besedilo in so poslikani z motivi iz popularne kulture. Vsak kos je ločeno zelo enostaven in vsi reki so napisani v pogovornem in humornem jeziku, kot npr. “The 1245 marks debt is not Mine”, “You are only good when you suck dick”, “We fuck, steal and make babies”, …

Video instalacija 16.000 delov je sestavljen iz videa, ki se dogaja v starem Mercedesu. Video daje vpogled v življenje moje družine, vendar se večinoma ukvarja s komunikacijo in kako to vpliva na vsakodnevno življenje. Ta video ni bil uprizorjen ali narejen s scenarijem, je tok zavesti, ki prihaja iz mojih družinskih članov in njihovih zaznav do denarja in dolgovov. To je nekaj s čim se ukvarja vsaka družina na en ali drug način in sama ga predstavljam v obliki umetnine.

Performens You have no idea / Nimaš pojma je nastop v živo, ki se bo odvijal v kotu galerije in bo trajal eno uro. Nenehno se ponavlja fraza “Nimate pojma”. Ta predstava je zelo intimne narave in govori o mojem življenju kot celoti. Občinstvo ne more imeti popolne slike o mojem življenju, kdo sem, kako vesela ali žalostna sem, če je ali ni bila bolečina v mojem življenju ali kako se počutim v tem trenutku, ko sem sredi nastopanja pred občinstvom. Čeprav se ta del nanaša na okoliščine sem v svojem življenju imela občutek, da so lahko zelo univerzalne ob istem času, saj ne moremo zares vedeti, kako se ljudje resnično počutijo v vsakem trenutku njihovega obstoja.

Gypsy Mafia (Zrenjanin, Srbija)
2. avgust 2015 ob 19. uri
Romani kafenava, Gorkega 34, Maribor

„JA SAM ROMNI I DOSTA MI JE VIŠE,
NECU VIŠE SLUŠATI VASE TRULE PRIČE.
OVO JE MOJ ŽIVOT I JA RADIĆU ŠTA HOĆU,
SVOJE ODLUKE OD SADA SAMA SEBI DONEĆU”

Že res, da se skupina imenuje Gipsy Mafija, a daleč od tega, da bi bila fanta gangsterja ali povezani s kriminalom. Brata Skill in Budy O.G. (Original Gypsy) že vse od leta 2006 izkoriščata in uporabljata RAP kot sredstvo za izražanje svojih stališč in tako s pomočjo glasbe opozarjata javnost na položaj Romov v družbi, povsem odprto govorita o fašizmu ter seveda svojem življenju in odraščanju. Za seboj imata dva demo albuma »Hip Hop Cigani«, »Mafia Ne Miruje«, mixtejp »The Hip Hop Connection«, sledil je album »Ciganska Posla«, v Mariboru pa bosta predstavila najnovejši izdelek z naslovom »Straight Outta Mahala«. Kot podporni člen se bo koncertu pridružil tudi stanovski kolega, raper srbskih korenin, Digital Warfare.

Izjemen nkoncert ene najradikalnejših romskih skupin si boste lahko ogledali v nedeljo, 2. avgusta v Romani Kafenavi. Lepo Vabljeni!

Več o njima si lahko ogledate na:
Youtube Link: https://www.youtube.com/user/Guncy85
Facebook Link: https://www.facebook.com/GipsyMafia
Bandcamp Link: https://gipsymafia.bandcamp.com/album/ciganska-posla-2

20.30 Ogled filma Violine so prenehale igrati / And the Violins Stopped Playing

Violine so prenehale igrati je poljsko ameriška zgodovinska drama, napisana, producirana in režirana s strani Alexandra Ramatija na podlagi njegovega biografskega romana o skupini Romov živečih na Poljskem, ki so bili prisiljeni pobegniti pred preganjanjem nacističnega režima na vrhuncu Porajmosa (Romskega holokavsta), med drugo svetovno vojno.

To je resnična zgodba o skupini Romov v okupirani Poljski za časa druge svetovne vojne, ki se soočajo z grozotami in tragedijami pozabljenega holokavsta.

Soustvarjamo, ti, ona, mi vsi
3. avgust od 10.00 do 12.00 ure
Romani kafenava, Gorkega 34, Maribor

Ustvarjalnice ‘soustvarjamo’ prireja EKTC Maribor v sodelovanju z Združenjem EPEKA, so. p., vabijo mlade in vse generacije, da skupaj ustvarijo sporočilo mestu, kako pomembno je sodelovanje. Rezultat bo poslikava skupnega platna in druge igre druženja in eksperimentiranja.

Dogodek podpira EU program Evropa za državljane, Mestna občina Maribor, Urad za mladino RS in JSKD.

Vstopnine ni.

Več o dogodku na www.epeka.si / www.romani-kafenava.si / www.facebook.com/romanikafenava / www.facebook.com/epeka.slovenia

Koordinator dogodka: Štefan Simončič, predsednik Združenja EPEKA, so. p., stefan@epeka.si.

Promocija dogodka: Tjaša Teržan, sodelavka Združenja EPEKA, so. p., tjasa@epeka.si.


Epeka (Slovenia)
EU_flag_23L
ERASMUS plus
MIZKSUM mala a
?????????????????????????????????????????????????????????
MestnaOM

Desincoop (Portugal)
Nevo Parudimos (Romania)
Terno Drom (Germany)

Roma Youth Centre (Macedonia)

RGDTS Nonprofit Kft-(Hungary)