19. – 22. april, 2022
Maribor

Epeka je med 19. in 22. aprilom v Mariboru gostila mednarodno izobraževalno aktivnost v okviru projekta Art 4 Inclusion.

V projektu razvijamo učna orodja in spletno izobraževalno platformo, ki bo namenjena mladinskim delavcem, da z uporabo umetnosti spodbujajo vključevanje mladih z manj priložnosti, predvsem migrantov in pripadnikov etničnih manjšin. Na tokratni dejavnosti smo pregledali in preskusili orodja, ki smo jih razvili, in analizirali odzive, ki smo jih prejeli v okviru dela s fokusnimi skupinami.

Projekt ART 4 INCLUSION (A4I) je bil zasnovan v razmerah, ki so izziv za Evropsko unijo: pandemija, ki jo povzroča COVID-19. Prizadeti so vsi sektorji, pandemija pa močno vpliva na družbene dejavnosti na splošno ter zlasti na umetniške in kulturne dejavnosti. Poleg tega se izzivi na področju vključevanja in zaposljivosti mladih migrantov in manjšin, s katerimi se EU sooča že dlje , še zaostrujejo, saj se povečuje število izrednih socialnih razmer. Spričo teh težav je lahko umetnost orodje za izražanje in sporočanje individualnih občutkov in socialnih problemov, za spodbujanje opolnomočenja, dialoga in vključevanja. Prav tako je treba bolj kot kdaj koli prej izkoristiti bogastvo umetniških disciplin, javnost in institucije pa ozavestiti o njihovem pomenu v družbenem življenju.

Koordinator:

SOLIDARIDAD SIN FRONTERAS (Španija)

Projektni partnerji:

EPEKA Berlin (Nemčija), EPEKA (Slovenija) in CINEMATEK (Grčija)

Več o projektu: https://www.art4inclusion.eu/

Projekt je financiran iz programa Erasmus+