30. avgust, 2019
Mariborski otok in Trg Leona Štuklja

Združenje EPEKA, so. p., je organiziralo dan gole resnice o podnebnih spremembah. Superjunaki/nje smo opozarjali na okoljske težave! Z dogodkom smo pričeli na kopališču Mariborski otok in se kasneje skupaj premaknili na Trg Leona Štuklja.

Leto 2059, nekje v majhnem kraju ob reki

Lovro: “Ojoj, odkar pomnim sem v kopalkah in v tem bademantlu, počasi bo čas za novega…”
Maja: “Dedek in babica sta povedala, da včasih ni bilo tako, da so obstajali letni časi, celo zima. Da je babica imela polno omaro oblek. Sedaj pa lahko oblečeš še samo kopalke in bademantl čez. Brez bazenov sploh ne bi mogli preživeti te vročine.”
Lovro: “Kdo je kriv za to? Kdo je dovolil globalno segrevanje do te mere, da moramo mi sedaj trpeti zaradi te vročine?”

Sedanjost

Junaki smo se zbrali na zadnji petek v avgustu, da bi rešil Zemljo pred globalnim segrevanjem. Med superjunakinjami in superjunaki še vedno iščemo okrepitve, saj je svet v nevarnosti kot še nikoli doslej. Želeli smo, da celoten Maribor preplavijo bademantli! Svetovni javnosti smo pokazali, da nam je mar za okolje in prihodnost. Prihodnost sveta je odvisna od nas, od majhnega kraja v majhni državi, od Mariborčank in Mariborčanov. Zbrali smo se tisti, ki nam je mar za okolje in prihodnost!

Na Mariborski otok smo prišli peš, s kolesom ali busom. V bademantlu. Simbolno. Če ne ukrepamo zdaj, bomo bademantle morali nositi celo leto. Poleti se bomo v njih skrivali pred soncem, pozimi pa nam bodo nudili dovolj toplote za prijetno posedanje na Poštni. Ampak… Si res želiš nosit bademantl celo leto? Švicarji pravijo, da bodo že leta 2050 v Ljubljani temperature v povprečju višje za 3,5 °C. Virginia Beach v osrčju Slovenije, brez plaže, brez morja. Nekaj se more zgoditi!

Na globalno segrevanje ne bomo vplivali sami, imamo pa možnost, da opozorimo na majhne korake, ki jih lahko naredi vsak izmed nas. Reciklirajmo več, aktivirajmo kolesa, porabimo manj tople vode, uporabimo varčne žarnice, tu in tam posadimo kakšno drevo! Ne iščimo izgovorov za lenobnost, opozorimo z bademantlom, da nam ga kmalu ne bo treba nositi ves čas.

V petek, 30. avgusta smo se v bademantlih na kopališču Mariborski otok družili od 10. do 18. ure. Vsi bademantlarji so imeli brezplačen vstop na kopališčeOb 11. uri smo pričeli z okroglo mizo na temo Globalnega segrevanja, kjer smo se pogovarjali o težavah, ki pestijo naše okolje in o tem, kako lahko sami pozitivno vplivamo nanje, kasneje pa je Lovro (Youtube kanal Nekineki) pričel z animacijskim programom ob podpori katerega je mladim približal pomembnost okoljske ozaveščenosti.  Želeli smo razširiti glas, da je 30. avgust prvi mariborski bademantl dan. Ob 18. uri se je bademantl procesija skupaj odpravila na Trg Leona Štuklja. Še DJ je bil v bademantlu.

FB dogodek: klik!


MEDIJSKE OBJAVE:


GALERIJA

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: