12. – 30. oktober 2016
Hiša arhitekture, Gradec, Avstrija

V sredo, 12. oktobra 2016, ob 19. uri je bilo v Hiši arhitekture v Gradecu odprtje razstave z naslovom Bratstvo i Jedinstvo.

Avstrijska podružnica EPEKA v sodelovanju z Združenjem EPEKA, so. p., je v okviru znamenitega graškega kulturnega festivala Štajerska jesen  v Hiši arhitekture v Gradcu pripravila razstavo Bratstvo i jedinstvo (Brüderlichkeit und Einheit).

V času osnovanja festivala »steirischer Herbst« (štajerska jesen), pred skoraj petdesetimi leti, je nastal izraz Trigon. Predstavlja kulturno in umetnostno izmenjavo med Jugoslavijo, Avstrijo in Italijo. Po razpadu Jugoslavije se je v regiji vse bolj opazila deregulacija. Prav to transformacijo prikazuje razstava »Bratstvo i Jedinstvo«. Prav tako so tudi drugi mestni projekti (in projekti, ki so iz njih nastali), pa tudi manjkajoči, kakor tudi različne razprave, ali pa celo »protestna kultura« tematsko področje, ki je pogosto predelano in interpretirano s strani avstrijskih in srbskih umetnic in umetnikov. Kakšen vpliv ima tovrstna dinamika v mestih kot sta Beograd in Graz? In kakšnega najnovejši trendi omejevanja vstopa v doslej navzven odprto geografsko skupnost?

Kurator razstave je Michael Petrowitsch, predsednik EPEKA Avstrija

Kolektiv: Brossmann Stachl (AT), Iva Čukić (RS), ILA (AT), Ursula Kiesling (AT), Luka Knеžević Strika (RS), Kommando Anonymous Schwarzes Sonntag Reininghaus (AT), Norbert Prettenthaler (AT), Erwin Stefanie Posarnig (AT), Ljuba Slavković (RS), Milica Tomić. Kustos: Michael Petrowitsch.

GALERIJA