16. avgust, 2016, ob 17. uri
Romani kafenava

Združenje EPEKA, so. p., vabi na dogodek Štopanje z zofo (Sofa Solution), ki ga 16. avgusta ob 17. uri organizirajo v romski restavraciji Romani kafenava na Gorkega ulica 34 v Mariboru. Glavni gostji na dogodku bosta Carla in Heli, ki sta se 25. julija iz turške Ankare odpravili na štoparsko potovanje z zofo.

Štoparsko potovanje z zofo Carlo in Heli vodi od Ankare do Dunaja, skozi vsa večja evropska mesta, v katerih imata krajše postanke, 16. avgusta bosta tako prispeli v Maribor, kjer ju bo Združenje EPEKA, so. p., sprejelo in pogostilo v romski gostilni Romani kafenava.

Okvirni program dogodka Štopanje z zofo – postanek v Mariboru:

  • Predstavitev sodelujočih organizacij in programa Štopanje z zofo/Sofa Solution.Predstavitev organizacije Building Bridges for Refugee Children, njenih ciljev, začetkov in dejavnosti.
  • Razprava – kako lahko izobraževanje vpliva na integracijo beguncev, lokalne pobude in primeri prostovoljnih dejavnosti iz različnih držav.
  • Skupinska večerja.

Carla in Heli nameravata v okviru projekta Štopanje z zofo (Sofa Solution) štopati skozi 13 držav. Njun glavni cilj je razprava in ozaveščanje o pomenu izobraževanja beguncev in begunskih otrok ter zbiranje sredstev za dejavnosti begunskih otrok, ki jih vodi organizacija Building Bridges for Refugee Children v soseski Keçioren v turški Ankari.

Svoje popotovanje sta 25. julija 2016 začeli v turški Ankari, od koder sta se namenili v Grčijo, Makedonijo, Srbijo, Bolgarijo, Romunijo, Bosno in Hercegovino, Hrvaško, Italijo, Slovenijo, Madžarsko, Slovaško in Avstrijo, kjer nameravata 25. avgusta 2016 svoje potovanje tudi zaključiti. Njune postaje so v vseh večjih mestih, tako se bosta 16. avgusta ustavili tudi v Mariboru.

Kaj je Štopanje z zofo/Sofa Solution?

Gre za štopanje z zofo od Ankare do Dunaja, namen pa je pridobitev denarja za financiranje dejavnosti organizacije Building Bridges for Refugee Children iz Ankare. Dandanes otroci nimajo niti dostopa do šol, saj si ne morejo privoščiti javnega prevoza, zato je organizacija BBRC zbrala skupino prostovoljcev, ki jih poučujejo. Na poti do Dunaja bo projekt Štopanje z zofo spodbudil pogovore in navdihnil lokalne skupnosti za izobraževanje beguncev.

Zakaj štopanje z zofo?

Potovanje z nečim, kar se običajno le redko premakne, je breme. Zofa tako predstavlja vsakodnevni boj beguncev, s katerim se soočajo na potovanjih v Evropo. Hkrati pa je zofa tudi tisto, kar združuje ljudi. Zofa je prostor, kjer se družina zbere v večernih urah ter razpravlja o vsakdanjih stvareh in tudi o življenju.

Zamisel se je Carli in Heli porodila aprila v Istanbulu, ko sta se odpravljali na koncert ter na poti v smeteh videli staro odsluženo zofo. Takoj se jima je porodilo vprašanje, skozi kaj vse je šla ta zofa, takoj zatem pa zamisel o potovanju z zofo. Takoj sta bili prepričani, da bi takšna ekstremna, bizarna in nenavadna poteza pritegnila veliko pozornosti. Zakaj, torej, ne bi s tem nekomu pomagali?

Heli

Heli je Heli – kot helikopter brez Copter. Navdušuje se nad nekonvencionalnimi idejami, usmerjena je k iskanju rešitev. Pravi, da lahko tarnamo o stvareh, ki jih ne moremo spremeniti, a to ne bo ničesar spremenilo. Ukrepanje, na drugi strani, pa lahko kaj spremeni. Rada bere in na svoji okenski polici goji rukolo; rada razpravlja o idejah; išče rešitve. Po vsakem pogovoru si po tihem želi, da je bila za koga navdih.

Carla

Prihaja iz italijanske Pise in misli, da kakor je stolp v Pisi, tudi njeno življenje ne poteka v ravni črti. Je študentka in prostovoljka, veseli se začetka magistrskega študija trajnostnega razvoja. S prostovoljstvom je začela pred leti z otroki, kasneje pa nadaljevala na tisoč različnih načinov. Prostovoljstvo ji pomeni zaščito človeških vrednot. Pravi, da za spodbujanje etike ne potrebujemo žepnine. Carla je popotnica – preveč tvegano bi bilo zapreti si vrata v tujino. Po vsem tem času zase pravi, da ni več samo Italijanka, ampak je državljanka sveta.

 

Več:
FB: https://www.facebook.com/events/153445681732604
Spletna stran programa Sofa Solution: http://sofasolution.org/