8. junij, 2018
Galeriji Epeka, Koroška cesta 8, Maribor

Vljudno vas vabimo  na ogled jubilejne razstave “Obrazi” Dragice Rožmarin – Dada . Razstava bo na ogled do 8. junija v Galeriji Epeka, Koroška cesta 8.

Besedilo, ki je bilo pripravljeno kot nagovor ob otvoritvi, je spisal Dr.h.c. Vojko Pogačar.

Kot mnoge Melanije, ki so odšle v času razcveta svoje mladostne lepote v svet, si je tudi Dragica Rožmarin našla svoje domovanje v Olchingu pri Münchnu. Kot družabna, radovedna in nadvse gostoljubna, je polnila svojo hišo-galerijo in umetniško rezidenco z umetniki in njihovimi razstavami z vseh koncev sveta.
Pri tem je najbrž z dodatno naklonjenostjo vplivalo tudi domotožje, da je bilo med povabljenimi veliko umetnikov iz Slovenije in seveda tudi iz Maribora. V hiši-galeriji je desetletja plemenitilo družinsko in širše Münchensko okolje druženje s široko paleto različnih ustvarjalcev. Hkrati je ta izjemno pester nabor raznorodnih umetnikov, ki so iz prve roke in brez posebnih omejitev razlagali svoja avtorska dela zainteresiranim družinskim članom in radovednim obiskovalcem vse do vseh najmanjših podrobnosti, zagotovo predstavljal neko unikatno ‘olchingško’ šolo, ki je Dragici Rožmarin odpirala vrata v svet likovne govorice.
Iz lastne izkušnje lahko potrdim, da nisem nikjer doživel bolj odprtih, zanimivih in zvedavih pogovorov o ustvarjalnosti okoli svojih del, kot na otvoritvah razstav v Olchingu, ki so znale trajati tudi do jutranjih ur in da pri tem niso skrenile s primarnih poti v okviru pogovorov okoli ustvarjalnih procesov.
Dragica Rozmarin je bila v svoji hiši-galeriji, umetniški rezidenci v tem pogledu kreativni agens ustvarjalnega okolja in hkrati tudi njegova najbolj radovedna učenka. Likovni jezik, tehnike in filozofijo ustvarjanja je konzumirala po najbolj naravni poti od množice vrhunskih avtorskih imen, kot so: Gottfried Helnwein, Waki Zöllner, Josef Lang, Xiaobai Su, Jean-Michel Frouin, Elisabeth Moritz, Ludvik Pandur, Vojko Pogačar, Zvest Apollonio, Jože Šubic, Anka Krašna in še množice drugih izjemnih umetnikov z vseh koncev sveta ter Slovenije. Njen tako vsestranski angažma prav gotovo ne bi smel biti spregledan s strani matične domovine in zagotovo bi si zaslužila kako izmed priznanj za promocijo tako slovenskih umetnikov kakor tudi Slovenije v tujini, ko je bila le-ta še v predporodnih krčih.
In tako je Dragica Rožmarin več kot po desetletju vodenja galerije in umetniške rezidence v Olchingu, akumulirala raznorodne izkušnje, znanja in vedenja iz vrste ustvarjalnih področij ter po skoraj naravni poti nepisane logike nujnosti morala prestopiti iz radovedne občudovalke in organizatorke v vlogo suverene likovne ustvarjalke. Ob množici možnosti na likovnem področju si je izbrala tak nabor likovnih sredstev, da je lahko z njimi razvila svoj individualni likovni jezik. In Dragica Rožmarin je izoblikovala jezik pripovedovalke pod okriljem še vedno zaznavne figuralne imaginacije, podkrepljene s čustveno simboliko intenzivnih barv, torej direktnim jezikom čustev. V tem okviru opisuje globoko doživeta čustva ljubezni, predajanj, upanj, kljubovanj, v iskanju iskric izhoda s samosvojimi filozofskimi premisleki in vse to z lahkotno vehemenco v najširšem možnem zamahu. Ne nazadnje nosi v svojem priimku Rozmarin eno specifičnih barvnih nasprotij: rozaste in ultramarina, kar lahko v določenih pričujočih delih tudi opazimo.
V najbolj grobih obrisih bi lahko njeno pripovedno likovno vehemenco primerjalno opredelili s svoj čas slavno Elviro Bach, medtem ko ji je po barvni plati izrazno blizu Emil Nolde, Alexei Javljensky, August Macke, Franc Marc in drugi člani skupine Der Blaue Reiter.
Na koncu želim čestitati Dragici Rožmarin: najprej za njen jubilej, v vlogi razstavljavke pa polno mero zadovoljstva, medtem ko obiskovalcem želim obilo kvalitetne komunikacije v duhu njene ključne sintagme: biti srečen ob osrečevanju drugih in drugega v sebi ter uživati v tej medsebojni komunikaciji!
Slikarstvo Dragice Rožmarin je plod likovne govorice, ki nagovarja k razmislekom o iskanju smisla našega nehanja, obstoja, naprezanja, ki se udejanja skozi osrečevanje vseh bližnjih v komunikaciji.

——————

Galerija Epeka, Koroška cesta 8, 2000 Maribor
Razstava bo na ogled do 8. junija 2018.

Galerija Epeka je odprta vsak delovnik od 14. do 18. ure. Izven delovnega časa po dogovoru: epeka@epeka.si.

GALERIJA