8. maj, 2019
Ljubljana

Predstavniki Združenja EPEKA, so. p. , so se udeležilil dogodka Družbena odgovornost za razvoj.

Svetovna populacija bo še naprej rastla; pričakovanja so, da bo leta 2030 srednji razred obsegal 5 milijard ljudi. To predstavlja velik pritisk na naše okolje in resorse, ki bodo postopoma postali vse težje dostopni.

Trenutno dominanten ekonomski sistem lahko označimo kot “linearno ekonomijo”. Naravni viri se pridobivajo in porabljajo za proizvodnjo izdelkov, ki jih pogosto po uporabi zavržemo. Po uporabi so izdelki smatrani za “odpadek”, kljub temu, da imajo neizkoriščene vire. V sistemu z omejenimi naravnimi viri, torej na našem planetu, ta linearni sistem na določeni točki trči ob omejitve. V kontekstu, kjer se število ljudi narašča in poraba zvišuje, ob te omejitve trčimo veliko prej.

Krožna ekonomija je ekonomski sistem, ki nima materialnih odpadkov. Izdelki so zasnovani in narejeni tako, da so del omrežja, kjer se jih ponovno uporablja in obnavlja; sestavni deli in materiali zagotavljajo stalno (ponovno) rabo surovin. Če razen produkta, prodajamo tudi prednosti, ki jih ta produkt ima, potem stremimo k dolgoročni in ponavljajoči se rabi virov.

Konferenca je nagovarjala rešitve s “krožno ekonomijo” in promoviranjem socialno odgovorne rabe in produkcije. Govorci so izpostavili določene priložnosti znotraj slovensko-ameriške ekonomije in podjetniškega sodelovanja.

Program konference:

  • 11:30 – 12:00 Registracija in otvoritev konference.
  • 12:00 – 12:20 Otvoritveni govor Roberta Križaniča, ustanovitelja in direktorja Povoda, inštituta za kulturo in razvoj mednarodnih odnosov v kulturi.
  • 12:20 – 12:40 Luka Piškorič, soustanovitelj in direktor Poligon kreativnega centra in Polgion inštituta za razvoj kreativnih industrij.
  • 12:40 – 13:00 Predstavitev projekta “Most med Evropo in Azijo”, o izgradnji sodelovanja med mladimi podjetniki iz Evrope in Azije, skozi povečevanje kapacitet mladih organizacij.
  • 13:00 – 13:30 AmCham
  • 13:30 – 14:00 Philip Harding,soustanovitelj IMPACTJUNKIE-ja. “Pozitivne spremembe”
  • 14:00 – 14:30 redna profesorica dr. Rebeka Kovačič Lukman, Univerza v Mariboru, Slovenija. “Kaj je krožna ekonomija? Priporočila o izboljšanju dostopa do financ za krožne ekonomske projekte. CICERONE H2020. Razpisi in možnosti sodelovanja.
  • 14:30 Sprejem s kateringom socialno-podjetniške iniciative za integracijo med begunci in slovensko družbo.

GALERIJA

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: