21. oktober, 2022, ob 19. uri
Sinagoga Maribor

Združenje EPEKA, so. p., je gostilo prvi koncert cikla Klasika danes? jutri?, ki smo ga otvorili s koncertom Dua Veris.

Violinistka Veronika Vilar Brecelj in violončelistka Vita Furman Peterlin sta veliki ljubiteljici komorne glasbe in sodelujeta v različnih profesionalnih komornih skupinah. Skupaj sta želeli raziskati ne tako poznan repertoar za sestav violina-violončelo in aprila 2021 posneli Castillo Interior Peterisa Vasksa ter Duo za violino in violončelo v C-duru Ludwiga van Beethovna. Vita in Veronika koncertirata tako v Sloveniji kot drugod po Evropi. Svojo ljubezen do komorne glasbe želita deliti in približati širši publiki, zato v prihodnje načrtujeta skupno serijo koncertov.

VITA FURMAN PETERLIN

Vita Furman Peterlin je violončelistka, ki je svojo pot začela na Glasbeni šoli Domžale. Maturirala je na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Karmen Pečar Koritnik. Izobraževanje je nadaljevala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri prof. Julianu Arpu. V letu 2015 je bila na izmenjavi pri prof. Christianu Polteri v Luzernu, junija 2017 pa je v Gradcu diplomirala. V letu 2020 je z odliko zaključila magistrski študij pod mentorstvom prof. Enrica Bronzija na Univerzi Mozarteum v Salzburgu, januarja 2021 pa tudi pedagoški študij v Gradcu. 

Je večkratna nagrajenka mednarodnih tekmovanj in trikratna prvonagrajenka državnega tekmovanja TEMSIG. Med drugim je kot nagrajenka tekmovanja skupaj z ameriško pianistko Lianhua Chi oktobra 2016 izvedla koncert v Carnegie Hall v New Yorku, leta 2019 pa v Ateneu Barcelonès s pianistko Oleno Miso v Barceloni.

Kot solistka je izvedla Haydnov Koncert za violončelo in orkester v C-duru s Komornim orkestrom Slovenske filharmonije in italijanskim orkestrom v Trstu. Leta 2014 pa je izvedla krstno izvedbo Rokoko variacij za violončelo in pihalni orkester v dvorani Union Maribor. V pariški znameniti cerkvi Sv. Magdalene je sodelovala kot solistka z Les Violons de France. Oktobra 2019 pa je na turneji z ruskim orkestrom Klassika kot solistka izvedla Beethovnov trojni koncert – eden izmed koncertov tudi v Slovenski Filharmoniji.

Vita je zelo aktivna tudi kot komorna glasbenica in se udeležuje različnih slovenskih festivalov, med njimi tudi – Glasbeno poletje v Bohinju, Festival Lent in Mladi virtuozi prav tako pa tudi na evropskih festivalih – Aurora Music Festival (Švedska), Incontri di Musica da Camera Cividale del Friuli (Italija), Allegro vivo (Avstrija) in drugi. Leta 2017 je igrala v sedem članski zasedbi, in sicer znani Beethovnov septet. Z zasedbo so imeli priložnost sodelovati s svetovno znanim dirigentom Nikolausom Harnoncourtom. Od leta 2018 pa je redna članica klavirskega tria Soloway, ki so 2020 postali zmagovalci 23. mednarodnega tekmovanja Pietro Argento v Italiji.  

VERONIKA VILAR BRECELJ

Veronika Vilar Brecelj (1994) sodi med zlato generacijo mlajših slovenskih violinistov. Je večkratna zmagovalka državnih in mednarodnih tekmovanj ter je nastopila že na številnih festivalih v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Poljskem, Nizozemskem, v Izraelu, Rusiji in Latviji. Kot solistka je igrala s Simfoničnim in komornim orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in z Orkestrom Konservatorija za glasbo Ljubljana. Posnela je več posnetkov za Radio Ars in Radio Koper. Je članica priznane mednarodne zasedbe Oberton String Octet, s katerim so izdali že dve zgoščenki. Prvi CD z naslovom »Slavic Soul« je izšel marca 2020 pri založbi ARS Produktion, ki je bil tudi nominiran za prestižno nagrado Opus Klassik. Marca 2021 so izdali njihov drugi CD »Tangabile« z deli Astorja Piazzolle. 

Za svoje umetniške dosežke je prejela Škerjančevo nagrado (2012) in Občinsko nagrado za mlade Občine Šempeter-Vrtojba (2019). Od oktobra 2020 je tudi profesorica violine na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. 

Veronika je dodiplomski študij violine zaključila na Universität der Künste v Berlinu pri prof. Tomaszu Tomaszewskemu. Leta 2016 je bila na izmenjavi v Gradcu v Avstriji v razredu svetovno priznanega prof. Borisa Kuschnirja. Podiplomski študij je z odliko zaključila junija 2019 pri prof. Silvii Marcovici na Univerzi za glasbo v Gradcu.