Murska Sobota, Maribor, Novo mesto, Ljubljana, Velenje, Metlika

Selma Selman je ena prvih Rominj, ki je v Bosni in Hercegovini diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Banja Luki. Študij je nadaljevala na ugledni Srednjeevropski univerzi v Budimpešti, trenutno pa je podiplomska študentka na Univerzi Syracuse v ZDA. Selma Selman je bila rojena v romskem naselju Ružica v bližini Bihaća v družini, kjer številni člani nimajo bosanskega državljanstva. Selman je kot ženska vedno druga, kot muslimanka pa vedno tujka; tako je v Evropi, Ameriki in celo Bosni vedno nezaželen in eksotičen subjekt, kar zaznamuje tudi teme in vprašanja, ki jih obravnava v svoji umetnosti. Trdi, da je diskriminacija, tako proti Romom kot ženskam in številnim drugim manjšinskim skupinam vedno prisotna, vendar premostljiva, če smo pripravljeni pokazati nekaj spoštovanja in empatije ter pogledati širše od naših individualnih skrbi in problemov.

V letu 2017 bomo s Selmo Selman v Sloveniji izvedli cikel predavanj — v Murski Soboti, Mariboru, Novem mestu, Ljubljani, Velenju in Metliki, ki bodo predstavila uspešno mednarodno sodobno umetnico, položaj umetnosti znotraj romske skupnosti ter možnosti premagovanja kulturnih razlik preko umetnostne in kulturne produkcije, položaj ženske v romski skupnosti in širši družbi ter vzpostavljanje iniciativ, namenjenih opolnomočenju pripadnic manjšin.

V okviru predavanj bomo predstavili tudi sveži katalog umetnice, ki predstavlja njeno aktualno produkcijo.

Mladinski program Združenja EPEKA, so.p., podpira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport – Urad RS za mladino.
Projekt je financiran s strani Evropske komisije. Vsebina objave odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava vsebuje.