18. april, 2023
Cineplexx, Celje

Združenje EPEKA, so. p., v okviru projekta EU Youth Cinema: Green Deal organizira projekcijo filmov v Celju.

EU Youth Cinema: Green Deal je inovativen projekt, posvečen trajnostni Evropi, ki predstavlja zelene cilje Evropske unije v filmskem kontekstu. Projekt prispeva k vrednotenju in razumevanju Zelenega dogovora EU med mladimi gledalci ter zagotavlja platformo za večkulturni pristop k zeleni agendi. Projekt vključuje zlasti mlado občinstvo in jih nagovarja k naslavljanju okoljskih izzivov ter spodbuja zelene dejavnosti in življenjske navade.

Projekt bo mladim in učiteljem ponujal program filmskih in izobraževalnih aktivnosti v obdobju 24 mesecev. Filmske projekcije in pretočne vsebine bo spremljalo didaktično gradivo ter tematsko povezane razprave, delavnice in predavanja.

Program temelji na skrbno izbrani filmski zbirki 25 evropskih filmov, ki bodo med majem 2022 in majem 2024 predstavljeni tako v kinematografih kot tudi preko spletne pretočne platforme.

Projekt se izvaja v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem, v Severni Makedoniji in Romuniji. Vsi filmi bodo na voljo s podnapisi v lokalnih jezikih, primerni so za mlade od 10 leta starosti.

Podatki o filmih: 

1. DOBRODOŠLI V SODOMI | AVSTRIJA (2018) | REŽIJA: CHRISTIAN KRÖNES, FLORIAN WEIGENSAMER| DOKUMENTAREC | 92 MINUT | PRIPOROČENA STAROST: STAREJŠI OD 12 LET, s Slovenskimi podnapisi|

Screenshot 2023-04-14 at 11.08.07

Agbogbloshie v Akri je največje odlagališče elektronskih odpadkov na svetu. Tu živi in dela približno 6.000 žensk, moških in otrok. Pravijo ji »Sodoma«. Tu vsako leto konča približno 250.000 ton odvrženih računalnikov, pametnih telefonov, klimatskih naprav in drugih naprav iz oddaljenega digitalnega in električnega sveta. Nezakonito. Njihovi notranji glasovi nam nudijo globok vpogled v življenje v tem kraju.

Napovednik

Za obisk kinematografov in dostop do spletne platforme je potrebna registracija. 

SPLETNA REGISTRACIJA

Filmske projekcije v kinematografih:

18. APRIL 2023 ob 10.00 v Cineplexx, CELJE

Filmi so dostopni na pretočni platformi od 5. maja 2022 do 30. aprila 2024:

Vsi dogodki znotraj projekta so brezplačni. Ker je število sedežev v kinih omejeno, bodo imeli prednost tisti, ki se prvi prijavijo.

Projekt je sofinanciran iz programa Kreativna Evropa, Media, Študentski Kampus in Ministrstvo za javno upravo.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: