8. marec, 2023
Cineplexx, Ljubljana

Združenje EPEKA, so. p., v okviru projekta EU Youth Cinema: Green Deal organizira projekcijo filmov v Ljubljani.

EU Youth Cinema: Green Deal je inovativen projekt, posvečen trajnostni Evropi, ki predstavlja zelene cilje Evropske unije v filmskem kontekstu. Projekt prispeva k vrednotenju in razumevanju Zelenega dogovora EU med mladimi gledalci ter zagotavlja platformo za večkulturni pristop k zeleni agendi. Projekt vključuje zlasti mlado občinstvo in jih nagovarja k naslavljanju okoljskih izzivov ter spodbuja zelene dejavnosti in življenjske navade.

Projekt bo mladim in učiteljem ponujal program filmskih in izobraževalnih aktivnosti v obdobju 24 mesecev. Filmske projekcije in pretočne vsebine bo spremljalo didaktično gradivo ter tematsko povezane razprave, delavnice in predavanja.

Program temelji na skrbno izbrani filmski zbirki 25 evropskih filmov, ki bodo med majem 2022 in majem 2024 predstavljeni tako v kinematografih kot tudi preko spletne pretočne platforme.

Projekt se izvaja v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem, v Severni Makedoniji in Romuniji. Vsi filmi bodo na voljo s podnapisi v lokalnih jezikih, primerni so za mlade od 10 leta starosti.

Podatki o filmih: 

1. GENERATION CHANGE: WHO SAVES THE WORLD? | AVSTRIJA (2022) | REŽIJA: Vanessa Böttcher| DOKUMENTAREC | 80 MINUT | PRIPOROČENA STAROST: STAREJŠI OD 14 LET, s Slovenskimi podnapisi|

SARAH

Mlada okoljska aktivistka Sarah se že leta zavzema za boljši svet, vendar se zdaj sprašuje o svojem aktivizmu. Zakaj se še vedno veliko premalo dogaja? Kaj lahko ona, ena sama oseba, zares doseže? Ali je podnebne spremembe še vedno mogoče ustaviti? S temi in drugimi vprašanji se odpravi na potovanje z vlakom po Evropi, da bi spoznala mlade aktiviste, ki se v svojih državah uspešno zavzemajo za rešitve. Tudi med pandemijo se pojavi kanček upanja in za vsako težavo se najde rešitev.

Gosti:

Lena Penšek

Zagovornica v Greenpeace v Sloveniji in podnebna aktivistka pri Mladih za podnebno pravičnost. V preteklih petih letih se je aktivirala pri organizaciji slovenskih Podnebnih štrajkov, svojo profesionalno kariero pa v luči ekologije in okoljevarstva gradi že iz časa študentskih let.

doc. dr. Srečko F. Krope

Podpredsednik LZS, odgovoren za delo strokovne službe. Lovci izvajamo poleg lova številne druge naravovarstvene dejavnosti, a nas še vedno najpogosteje povezujejo z lovom. Marsikdaj moramo odgovoriti na vprašanje, kako je lahko lov varstvo narave. Ker je človek globoko posegel v kulturno krajino, je vplival na mehanizme, s katerimi se vzdržuje naravno ravnovesje. Nekatere živalske vrste so tako ostale brez naravnih plenilcev in bi izumirale, če naravno ravnovesje ne bi bilo uravnano. Če bi dogajanje v naravi prepustili na milost in nemilost ekonomskih trendov in potreb, bi bilo že zdavnaj drugačno, kot je. Vse to so razlogi, zaradi katerih lahko upravičeno trdimo, da je lov varstvo narave.

Damjan Vinko

Biolog in profesor biologije, ki zadnjih 15 let kot član Slovenskega odonatološkega društva raziskuje kačje pastirje in se ukvarja z njihovim varstvom ter ohranjanjem njihovih bivališč. Aktiven je tudi na področju zagovorništva narave, podpornega okolja nevladnih organizacij in je urednik biltena slovenskih terenskih biologov in ljubiteljev narave – Trdoživ.

Napovednik

Za obisk kinematografov in dostop do spletne platforme je potrebna registracija. 

SPLETNA REGISTRACIJA

Filmske projekcije v kinematografih:

8. MAREC 202 ob 10.00 v Cineplexx LJUBLJANA

Filmi so dostopni na pretočni platformi od 5. maja 2022 do 30. aprila 2024:

Vsi dogodki znotraj projekta so brezplačni. Ker je število sedežev v kinih omejeno, bodo imeli prednost tisti, ki se prvi prijavijo.

Projekt je sofinanciran iz programa Kreativna Evropa, Media, Študentski Kampus in Ministrstvo za javno upravo.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: