22. november, 2022
Cineplexx, Ljubljana

Združenje EPEKA, so. p., v okviru projekta EU Youth Cinema: Green Deal organizira projekcijo filmov v Ljubljani.

EU Youth Cinema: Green Deal je inovativen projekt, posvečen trajnostni Evropi, ki predstavlja zelene cilje Evropske unije v filmskem kontekstu. Projekt prispeva k vrednotenju in razumevanju Zelenega dogovora EU (https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_sl) med mladimi gledalci ter zagotavlja platformo za večkulturni pristop k zeleni agendi. Projekt vključuje zlasti mlado občinstvo in jih nagovarja k naslavljanju okoljskih izzivov ter spodbuja zelene dejavnosti in življenjske navade.

Projekt bo mladim in učiteljem ponujal program filmskih in izobraževalnih aktivnosti v obdobju 24 mesecev. Filmske projekcije in pretočne vsebine bo spremljalo didaktično gradivo ter tematsko povezane razprave, delavnice in predavanja.

Program temelji na skrbno izbrani filmski zbirki 25 evropskih filmov, ki bodo med majem 2022 in majem 2024 predstavljeni tako v kinematografih kot tudi preko spletne pretočne platforme.

Projekt se izvaja v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem, v Severni Makedoniji in Romuniji. Vsi filmi bodo na voljo s podnapisi v lokalnih jezikih, primerni so za mlade od 10 leta starosti.

Podatki o filmih: 

1. ZADNJA GENERACIJA | POLJSKA (2021) | REŽIJA: MIKOŁAJ BOROWY | DOKUMENTAREC | 59 MINUT | PRIPOROČENA STAROST: STAREJŠI OD 10 LET, s Slovenskimi podnapisi|

Janka se vsak dan zbudi z mislijo na konec sveta. Znanstveniki so ugotovili, da bomo leta 2030 sprožili verižno reakcijo, ki bo povzročila konec naše civilizacije. To breme Janko sili k radikalnemu ukrepanju. Začenja razumeti, da se bo morala odločiti. Vključevanje v gibanje za podnebno pravičnost prevladuje v njenem vsakdanjem življenju; delo in študij sta potisnjena v ozadje. Aktivizem se izkaže za obliko delovanja, ki ji daje moč in upanje. Sredi odprtega premogovnika, ki spominja na površje lune, se zave, kako daleč bo šla, da bi to ustavila.

Napovednik

2. FILM O PODNEBNEM PLANETU | DANSKA (2021) | AVTOR: JESPER THEILGAARD | DOKUMENATREC| 36 MINUT | PRIPOROČENA STAROST: STAREJŠI OD 10 LET, s Slovenskimi podnapisi|

FILM O PODNEBNEM PLANETU je znanstvena mojstrovina v lahko dostopni in privlačni obliki, ki vključuje slike, vizualne prikaze in animacije. Dokumentarec se vrača k samim začetkom nastanka našega planeta in prikazuje, kako je naše podnebje odvisno od zapletenega ravnovesja – ravnovesja, ki ga ljudje zdaj učinkovito rušimo. Film obenem prikazuje medsebojno povezanost med naraščanjem temperature zaradi človekovih dejavnosti in posledičnimi učinki na podnebje, naravo in blaginjo ljudi, zato ga priporočamo za didaktične namene.

Napovednik

Za obisk kinematografov in dostop do spletne platforme je potrebna registracija. 

SPLETNA REGISTRACIJA

Filmske projekcije v kinematografih:

22. NOVEMBER 2022 ob 10.00 v Cineplexx LJUBLJANA

Filmi so dostopni na pretočni platformi od 5. maja 2022 do 30. aprila 2024:

Vsi dogodki znotraj projekta so brezplačni. Ker je število sedežev v kinih omejeno, bodo imeli prednost tisti, ki se prvi prijavijo.

Projekt je sofinanciran iz programa Kreativna Evropa, Media, Študentski Kampus in Ministrstvo za javno upravo.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: