20. in 23. marec, 2023
Cineplexx, Kranj

Združenje EPEKA, so. p., v okviru projekta EU Youth Cinema: Green Deal organizira projekcijo filmov v Kranju.

EU Youth Cinema: Green Deal je inovativen projekt, posvečen trajnostni Evropi, ki predstavlja zelene cilje Evropske unije v filmskem kontekstu. Projekt prispeva k vrednotenju in razumevanju Zelenega dogovora EU med mladimi gledalci ter zagotavlja platformo za večkulturni pristop k zeleni agendi. Projekt vključuje zlasti mlado občinstvo in jih nagovarja k naslavljanju okoljskih izzivov ter spodbuja zelene dejavnosti in življenjske navade.

Projekt bo mladim in učiteljem ponujal program filmskih in izobraževalnih aktivnosti v obdobju 24 mesecev. Filmske projekcije in pretočne vsebine bo spremljalo didaktično gradivo ter tematsko povezane razprave, delavnice in predavanja.

Program temelji na skrbno izbrani filmski zbirki 25 evropskih filmov, ki bodo med majem 2022 in majem 2024 predstavljeni tako v kinematografih kot tudi preko spletne pretočne platforme.

Projekt se izvaja v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem, v Severni Makedoniji in Romuniji. Vsi filmi bodo na voljo s podnapisi v lokalnih jezikih, primerni so za mlade od 10 leta starosti.

Združenje EPEKA, so. p., prireja v tednu, ki vsebuje pomembne dneve za naravo, kot so:

    20. marec Svetovni dan žab,
    21. marec Mednarodni dan gozdov,
    22. marec Svetovni dan voda, dva dogodka z predvajanjem filmov in pogovorom oz. predstavitvam strokovnjakov.

Podatki o filmih: 

1. EATING DIFFERENTLY – JEJMO DRUGAČE | AVSTRIJA (2020) | REŽIJA: Andrea Ernst, Kurt Langbein | DOKUMENTAREC | 84 MINUT | PRIPOROČENA STAROST: STAREJŠI OD 10 LET, s Slovenskimi podnapisi|

slika-ed

Naš način prehranjevanja onesnažuje podnebje. Kako velik je ogljični odtis in ali je res, da je naše govedo dejansko na poljih pridelovalcev soje v Braziliji?

Za film Jejmo drugače – eksperiment, je bilo polje zasajeno s točno tistimi živili, ki pristanejo na naših krožnikih, in ki jih industrija uporablja za pridelavo hrane za živali. Rezultat je polje s površino 4 400 m2, od katerih se dve tretjini nahajata v tujini. Skupaj porabimo dvakrat več, kot si dejansko zaslužimo.

Ali lahko to spremenimo?

Tri družine se podajo v samo-preskus. Začnejo nakupovati na regionalni ravni in ponovno odkrivajo kuhanje. Rezultat je presenetljiv. Drugačno prehranjevanje dejansko spreminja našo rabo tal in ogljični odtis.

Po filmu bo sledila predstavitev Štefana Simončiča projekta #CLIMATEOFCHANGE#, ki jo bo izvede Štefan Simončič. Projektni partner projekta  Platforma SLOGA, katere član je tudi Združenje EPEKA, so. p. Glavni cilj omenjenega projekta je zgraditi boljšo prihodnost tako za podnebne migrante, kakor tudi za mlade, ki bodo soočeni z najhujšimi učinki podnebne krize. Skozi vključevanje mladih v Evropi je treba poudariti medsebojne vplive lokalne in globalne neenakosti in mladim dati moč. Ne le moči, da spremenijo svojo vsakodnevno življenje, ampak tudi moč, da postanejo zagovorniki tem globalne pravičnosti.

Sledil bo nastop glavnega gosta, aktivista za okolje, Simona Žlahtiča, ki je prepoznaven predvsem kot eden izmed aktivistov, ki se je boril za ohranitev Rogoškega gozda, ki je bil žrtvovan za gradnjo tovarne Magna v Hočah pri Mariboru. Predstavil bo vzporednice investicij vprašljivih za okolje in trajnost ter kakšno okolje si želimo v prihodnosti. Udeležence bo informiral tudi o glasovanju EU parlamenta za sprejetje Strategije od kmetije do vilic, ki utira pot bolj zdravemu in trajnostnemu prehranskemu sistemu v Evropski uniji.

MLADINSKI KINO EU: ZELENI DOGOVOR in predvajanje filma

Predstavitev organizacije SLOGA in ciljev trajnostnega razvoja 2030

23. marec 2023 ob 11.30 uri

Združenje EPEKA, so. p., ponavlja predvajanje filma v četrtek, 23. marca 2023 ob 11.30 uri.

Tokrat pa bo na sporedu drugačna tema za okroglo mizo, kjer bo Platforma SLOGA predstavljala CILJE TRAJNOSTNEGA RAZVOJA 2030.

Napovednik

Za obisk kinematografov in dostop do spletne platforme je potrebna registracija. 

SPLETNA REGISTRACIJA

Filmske projekcije v kinematografih:

20. marec in 23. marec 2023 ob 11.30 v Cineplexx Kranj

Filmi so dostopni na pretočni platformi od 5. maja 2022 do 30. aprila 2024:

Vsi dogodki znotraj projekta so brezplačni. Ker je število sedežev v kinih omejeno, bodo imeli prednost tisti, ki se prvi prijavijo.

Projekt je financiran s strani EU programa Ustvarjalna Evropa in Ministrstva za javno upravo

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: