12. junij, 2023
Cineplexx, Novo Mesto

Združenje EPEKA, so. p., v okviru projekta EU Youth Cinema: Green Deal organizira projekcijo filmov v Novem Mestu.

EU Youth Cinema: Green Deal je inovativen projekt, posvečen trajnostni Evropi, ki predstavlja zelene cilje Evropske unije v filmskem kontekstu. Projekt prispeva k vrednotenju in razumevanju Zelenega dogovora EU med mladimi gledalci ter zagotavlja platformo za večkulturni pristop k zeleni agendi. Projekt vključuje zlasti mlado občinstvo in jih nagovarja k naslavljanju okoljskih izzivov ter spodbuja zelene dejavnosti in življenjske navade.

Projekt bo mladim in učiteljem ponujal program filmskih in izobraževalnih aktivnosti v obdobju 24 mesecev. Filmske projekcije in pretočne vsebine bo spremljalo didaktično gradivo ter tematsko povezane razprave, delavnice in predavanja.

Program temelji na skrbno izbrani filmski zbirki 25 evropskih filmov, ki bodo med majem 2022 in majem 2024 predstavljeni tako v kinematografih kot tudi preko spletne pretočne platforme.

Projekt se izvaja v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem, v Severni Makedoniji in Romuniji. Vsi filmi bodo na voljo s podnapisi v lokalnih jezikih, primerni so za mlade od 10 leta starosti.

Podatki o filmih: 

1. GENERATION CHANGE: WHO SAVES THE WORLD? | AVSTRIJA (2022) | REŽIJA: Vanessa Böttcher| DOKUMENTAREC | 80 MINUT | PRIPOROČENA STAROST: STAREJŠI OD 14 LET, s slovenskimi podnapisi|

SARAH

Mlada okoljska aktivistka Sarah se že leta zavzema za boljši svet, vendar se zdaj sprašuje o svojem aktivizmu. Zakaj se še vedno veliko premalo dogaja? Kaj lahko ona, ena sama oseba, zares doseže? Ali je podnebne spremembe še vedno mogoče ustaviti? S temi in drugimi vprašanji se odpravi na potovanje z vlakom po Evropi, da bi spoznala mlade aktiviste, ki se v svojih državah uspešno zavzemajo za rešitve. Tudi med pandemijo se pojavi kanček upanja in za vsako težavo se najde rešitev.

Napovednik

2. DOBRODOŠLI V SODOMI | AVSTRIJA (2018) | REŽIJA: CHRISTIAN KRÖNES, FLORIAN WEIGENSAMER| DOKUMENTAREC | 92 MINUT | PRIPOROČENA STAROST: STAREJŠI OD 12 LET, s slovenskimi podnapisi|

Screenshot 2023-04-14 at 11.08.07

Napovednik

Agbogbloshie v Akri je največje odlagališče elektronskih odpadkov na svetu. Tu živi in dela približno 6.000 žensk, moških in otrok. Pravijo ji »Sodoma«. Tu vsako leto konča približno 250.000 ton odvrženih računalnikov, pametnih telefonov, klimatskih naprav in drugih naprav iz oddaljenega digitalnega in električnega sveta. Nezakonito. Njihovi notranji glasovi nam nudijo globok vpogled v življenje v tem kraju.

Za obisk kinematografov in dostop do spletne platforme je potrebna registracija. 

SPLETNA REGISTRACIJA

Filmske projekcije v kinematografih:

12. JUNIJ 2023 ob 8:00 in 11:30 v Cineplexx, Novo Mesto, PRIJAVA NI VEČ MOGOČA – VSA PROSTA MESTA SO ŽE ZASEDENA

Filmi so dostopni na pretočni platformi od 5. maja 2022 do 30. aprila 2024:

Vsi dogodki znotraj projekta so brezplačni. Ker je število sedežev v kinih omejeno, bodo imeli prednost tisti, ki se prvi prijavijo.

GALERIJA

Projekt je sofinanciran iz programa Kreativna Evropa, Media, Študentski Kampus in Ministrstvo za javno upravo.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: