8. maj, 2024, ob 8.45 uri
Cineplexx, Celje

Združenje EPEKA, so. p., organizira projekcijo filmov v Celju, v okviru EU Youth Cinema: Green Deal (EUYC:GD 2024-2026).

EU Youth Cinema: Green Deal je inovativen projekt, posvečen trajnostni Evropi, ki v filmskem kontekstu predstavlja zelene cilje Evropske unije in prispeva k vrednotenju in razumevanju Zelenega dogovora EU večinoma med mladimi gledalci ter zagotavlja platformo za večkulturni pristop k zeleni agendi. Uspešno smo izvedli projekt v obdobju 2022–2024, v katerem smo vključili skoraj 5.000 mladih v filmske dogodke v sedmih slovenskih mestih in več tisoč drugih v pretočnem delu programa. Projekt nadaljujemo še v leta 2024–2026, v okviru katerega smo si zastavili dodatnih 23 predvajanj po Sloveniji in spletno sodelovanje prek spletne strani www.euyc.green.

EUYC:GD 2024-2026 aktivno soustvarjali isti štirje partnerji, ki že stojijo za uspehom prejšne izdaje 2022-2024  EUYC:GD: Združenje LET’S CEE Filmfestival in komunikacijska svetovalna agencija Chapter 4 iz Avstrije, Znanstvenoraziskovalno združenje za umetnost, kulturne in izobraževalne programe ter tehnologijo EPEKA iz Slovenije in združenje Go Green Skopje iz Severne Makedonije. Nov partner v skupini je ukrajinska nevladna organizacija INNOVATION GENERATION, ki bo začela ukrajinsko izdajo EUYC:GD.

Informacije o filmu:

THE CAMPAIGN AGAINST THE CLIMATE | Danska, Belgija, Norveška, Švica, Finska 2020 | 52 min | režija Mads Ellesøe: Leta 1988 je bil svet pripravljen ukrepati proti podnebnim spremembam. Vendar se je ukrepanje ustavilo, kar je privedlo do zaskrbljujočih podnebnih razmer, s katerimi se soočamo danes.
OD: 13+

Napovednik:

Prijava ni več mogoča – vsa razpoložljiva mesta so že zapolnjena.

Filmi so na platformi za pretakanje na voljo od 1. marca, 2024 – 31. marca, 2025:

Gost:

Pred ogledom filma bomo organizirali pogovor s Primožem Brvarjem, direktorjem javnega podjetja Nepremičnine Celje d.o.o. Razpravljali bomo o stanovanjski problematiki mladih v Celju, obravnavali stanovanja kot trajnostno dobrino, do katere bi moral imeti pravico vsak posameznik, še posebej mladi. Pogovor bo obogaten z vprašanji mladih, ki bodo odprla druge zanimive teme.

Družba Nepremičnine Celje d. o. o., je neprofitna stanovanjska organizacija, ki jo je ustanovila Mestna občina Celje z namenom zadovoljevanja potreb po stanovanjih in izboljšanja standarda bivanja prebivalcev Mestne občine Celje. Podjetje upravlja 2000 stanovanj, kar je nekaj manj kot 10% vseh stanovanj na območju Mestne občine Celje. Z oddajo stanovanj v najem, izvajanjem in spodbujanjem stanovanjske gradnje, prenove, vzdrževanjem stanovanj in stanovanjskih hiš, družba izvaja stanovanjsko politiko v lokalni skupnosti.

Družba občanom z oddajo neprofitnih stanovanj pomaga reševati stanovanjsko problematiko. Mladim, mladim družinam in občanom srednje generacije zagotavlja pomoč in podporo pri najemu in nakupu nepremičnin. Starejšim občanom omogoča dostojno življenje v njim prilagojenih in oskrbovanih stanovanjih. Občanom, ki živijo pod pragom revščine zagotavlja bivalne enote. Družba ima aktivno vlogo v razvojnih projektih mesta, spoštuje načela trajnostnega razvoja in energetske učinkovitosti. Pri poslovanju družba želi uresničevati pametne modele in inovativne oblike zagotavljanja strehe nad glavo ter aktivno sooblikuje pomembne dokumente stanovanjske politike Mestne občine Celje. Naše znanje, izkušnje in tradicijo želimo združevati z javnimi in nevladnimi institucijami, izmenjati dobre prakse ter uresničevati cilje kakovosti bivanja s pomočjo evropskih sredstev.

Primož Brvar je direktor neprofitne stanovanjske organizacije Nepremičnine Celje d.o.o., ki jo je ustanovila Mestna občina Celje z namenom zagotavljanja cenovno dostopnih najemnih stanovanj v Celju, pred tem pa je bil direktor Celjskega mladinskega centra. Kot dolgoletni direktor v mladinskem centru je aktivno vodil in sodeloval v projektih za razvoj in krepitev kompetenc mladih ter iz prve roke spoznaval izzive in potrebe mladih pri doseganju lastne avtonomije. V sedanji funkciji se skupaj z ekipo sooča z izzivi reševanja stanovanjske preskrbe, za aktualne in bodoče občane Mestne občine Celje. Verjame, da je stanovanje ena od temeljnih človekovih potreb, ki ne sme biti prepuščena zgolj trgu, saj gre za pomemben element socialne varnosti in dostojanstva posameznika. Zato zagovarja, da je aktivna stanovanjska politika javni interes, ki človeku omogoča dostojno življenje.


Celoten program je brezplačen, financira ga EU (program: Razvoj občinstva in filmska vzgoja), sofinancirajo pa avstrijsko ministrstvo za podnebje (BMK), Vienna Insurance Group | Wiener Städtische in Združenje za zbiranje avdiovizualnega gradiva (VAM). Mednarodna kinematografska skupina Cineplexx projekt podpira tudi kot ekskluzivni kinematografski partner. Dodatna slovenska podpornika (ali: sofinancerja) sta Študentski kampus in Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: