6. marec, 2024, ob 10. uri
Cineplexx, Ljubljana

Združenje EPEKA, so. p., organizira projekcijo filmov v Ljubljani v okviru EU Youth Cinema: Green Deal (EUYC:GD 2024-2026).

EU Youth Cinema: Green Deal je inovativen projekt, posvečen trajnostni Evropi, ki v filmskem kontekstu predstavlja zelene cilje Evropske unije in prispeva k vrednotenju in razumevanju Zelenega dogovora EU večinoma med mladimi gledalci ter zagotavlja platformo za večkulturni pristop k zeleni agendi. Uspešno smo izvedli projekt v obdobju 2022–2024, v katerem smo vključili skoraj 5.000 mladih v filmske dogodke v sedmih slovenskih mestih in več tisoč drugih v pretočnem delu programa. Projekt nadaljujemo še v leta 2024–2026, v okviru katerega smo si zastavili dodatnih 23 predvajanj po Sloveniji in spletno sodelovanje prek spletne strani www.euyc.green.

EUYC:GD 2024-2026 aktivno soustvarjali isti štirje partnerji, ki že stojijo za uspehom prejšne izdaje 2022-2024  EUYC:GD: Združenje LET’S CEE Filmfestival in komunikacijska svetovalna agencija Chapter 4 iz Avstrije, Znanstvenoraziskovalno združenje za umetnost, kulturne in izobraževalne programe ter tehnologijo EPEKA iz Slovenije in združenje Go Green Skopje iz Severne Makedonije. Nov partner v skupini je ukrajinska nevladna organizacija INNOVATION GENERATION, ki bo začela ukrajinsko izdajo EUYC:GD.

Informacije o filmu:

THE CAMPAIGN AGAINST THE CLIMATE | Danska, Belgija, Norveška, Švica, Finska 2020 | 52 min | režija Mads Ellesøe: Leta 1988 je bil svet pripravljen ukrepati proti podnebnim spremembam. Vendar se je ukrepanje ustavilo, kar je privedlo do zaskrbljujočih podnebnih razmer, s katerimi se soočamo danes.
OD: 13+

Napovednik:

Prijava ni več mogoča – vsa razpoložljiva mesta so že zapolnjena.

Filmi so na platformi za pretakanje na voljo od 1. marca, 2024 – 31. marca, 2025:

Gosti:

  1. Lena Penšek
    Zagovornica v Greenpeace v Sloveniji in podnebna aktivistka pri Mladih za podnebno pravičnost. V preteklih petih letih se je aktivirala pri organizaciji slovenskih Podnebnih štrajkov, svojo profesionalno kariero pa v luči ekologije in okoljevarstva gradi že iz časa študentskih let.
  2. Damjan Vinko (Prispevek)
    Biolog in profesor biologije, ki zadnjih 15 let kot član Slovenskega odonatološkega društva raziskuje kačje pastirje in se ukvarja z njihovim varstvom ter ohranjanjem njihovih bivališč. Aktiven je tudi na področju zagovorništva narave, podpornega okolja nevladnih organizacij in je urednik biltena slovenskih terenskih biologov in ljubiteljev narave – Trdoživ.
  3. Maja Brunskole
    Je magistrica prava in magistrica poslovnih ved, je lovka, članica Lovske družine Suhor in Lovske družine Predgrad, kinologinja in zavetnica narave. V času študija je bila aktivna v Pravni kliniki varstva okolja, v okviru katere je v soavtorstvu izdala znanstveno monografijo in prejela priznanje za odmevne dosežke na področju obštudijskih dejavnosti. V okviru izobraževanj lovskih pripravnikov predava lovsko zakonodajo. Bila je podpredsednica Komisije mladi in lovstvo LZS, zdaj je aktivna članica Komisije za organizacijska in pravna vprašanja LZS. Aktivno sodeluje tudi v ZLD Bela krajina.

Galerija

Celoten program je brezplačen, financira ga EU (program: Razvoj občinstva in filmska vzgoja), sofinancirajo pa avstrijsko ministrstvo za podnebje (BMK), Vienna Insurance Group | Wiener Städtische in Združenje za zbiranje avdiovizualnega gradiva (VAM). Mednarodna kinematografska skupina Cineplexx projekt podpira tudi kot ekskluzivni kinematografski partner. Dodatna slovenska podpornika (ali: sofinancerja) sta Študentski kampus in Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: