April, 2022 – april, 2024
Mednarodno

Združenje Epeka, so. p., z veseljem sporoča, da smo postali partnerji v projektu EU Youth Cinema: Green Deal (Mladinski kino EU: Zeleni dogovor). Projekt je financiran iz programa Media znotraj Kreativne Evrope.

EU Youth Cinema: Green Deal je inovativen projekt, posvečen trajnostni Evropi. Predstavlja zelene cilje Evropske unije v filmskem kontekstu in prispeva k vrednotenju in razumevanju Zelenega dogovora EU (ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_sl) med mladimi gledalci ter zagotavlja platformo za večkulturni pristop k zeleni agendi. Projekt vključuje zlasti mlado občinstvo in jih nagovarja k naslavljanju okoljskih izzivov ter spodbuja zelene dejavnosti in življenjske navade.
Projekt bo mladim in učiteljem ponujal celoletni program filmskih in izobraževalnih aktivnosti v obdobju 24 mesecev. Filmske projekcije in pretočne vsebine bo spremljalo didaktično gradivo ter tematsko povezane razprave, delavnice in predavanja.
Program temelji na skrbno izbrani filmski zbirki 25 evropskih filmov, ki bodo med majem 2022 in majem 2024 predstavljeni tako v kinematografih kot tudi preko spletne pretočne platforme. Projekt se izvaja v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem, v Severni Makedoniji in Romuniji. Vsi filmi bodo na voljo s podnapisi v lokalnih jezikih, primerni so za mlade od 13 leta starosti.
Začetek projekta bo na simboličen datum — na Dan Evrope med 5. in 9. majem 2022. Ob tej priložnosti bosta predstavljena tudi večkrat nagrajena dokumentarna filma HONEYLAND (Medena dežela; Severna Makedonija; v kinematografih) in MORE THAN HONEY (Več kot med; Avstrija/Nemčija/Švica; spletna pretočna platforma). V znak solidarnosti ju bo spremljal ganljivi ukrajinski kratki film PRYCHYNNA. ZGODBA O LJUBEZNI (Ukrajina; v kinematografih in spletna pretočna platforma).

Projekt koordinira LET’S CEE FILMFESTIVAL (AT), partnerji v projektu pa so Epeka (SI), CHAPTER4 (AT) in GO GREEN (MK).

KONČNO POROČILO PROJEKTA EUYC:GD

Projekt je sofinanciran iz programa Kreativna Evropa, Media, Študentski Kampus in Ministrstvo za javno upravo.