22. november, 2022
Cineplexx, Murska Sobota

Združenje EPEKA, so. p., je v okviru projekta EU Youth Cinema: Green Deal organizirala projekcijo filmov v Murski Soboti.

EU Youth Cinema: Green Deal je inovativen projekt, posvečen trajnostni Evropi, ki predstavlja zelene cilje Evropske unije v filmskem kontekstu. Projekt prispeva k vrednotenju in razumevanju Zelenega dogovora EU (https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_sl) med mladimi gledalci ter zagotavlja platformo za večkulturni pristop k zeleni agendi. Projekt vključuje zlasti mlado občinstvo in jih nagovarja k naslavljanju okoljskih izzivov ter spodbuja zelene dejavnosti in življenjske navade.

Projekt bo mladim in učiteljem ponujal program filmskih in izobraževalnih aktivnosti v obdobju 24 mesecev. Filmske projekcije in pretočne vsebine bo spremljalo didaktično gradivo ter tematsko povezane razprave, delavnice in predavanja.

Program temelji na skrbno izbrani filmski zbirki 25 evropskih filmov, ki bodo med majem 2022 in majem 2024 predstavljeni tako v kinematografih kot tudi preko spletne pretočne platforme.

Projekt se izvaja v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem, v Severni Makedoniji in Romuniji. Vsi filmi bodo na voljo s podnapisi v lokalnih jezikih, primerni so za mlade od 10 leta starosti.

Podatki o filmih: 

  1. PODNEBNE SPREMEMBE – DEJSTVA | ZDRUŽENO KRALJESTVO (2019) | REŽIJA: SERENA DAVIES | DOKUMENTAREC | 60 MINUT | PRIPOROČENA STAROST: STAREJŠI OD 10 LET, s Slovenskimi podnapisi|

Dokumentarec, ki ga vodi sir David Attenborough in je nastal po naročilu BBC, ponuja poglobljen pregled znanstvenih teorij o podnebnih spremembah. Režiserka Serena Davies raziskuje tudi možne rešitve, preučuje inovacije, tehnologije in ukrepe, ki jih svetovne vlade in industrija sprejemajo, da bi preprečili nadaljnje segrevanje, ter predstavlja ljudi, ki se borijo za te spremembe.

Napovednik

  1. GORA TEKSTILA – SKRITO BREME NAŠIH MODNIH ODPADKOV | IRSKA (2020) | REŽIJA: FELLIPE LOPES | DOKUMENTAREC | 22 MINUT | PRIPOROČENA STAROST: STAREJŠI OD 10 LET, s Slovenskimi podnapisi|

GORA TEKSTILA Brazilca Fellipa Lopesa je impresiven poziv k #SlowDownFashion. Dokumentarec poudarja družbene in okoljske stroške trgovine z rabljenimi oblačili ter sledi poti naših nezaželenih oblačil od zabojnikov za odpadke v Evropi do odlagališč in vodnih poti na globalnem jugu. Film, posnet v Keniji, na Irskem in v Belgiji, nas poziva, naj si premislimo način oblikovanja, nošenja in ponovne uporabe naših oblačil, tako da naši modni odpadki ne bodo več breme druge države.

Napovednik

Na projekciji so gostovali Drago Dervarič, direktor Saubermacherja, Lea Cipot, direktorica Zavoda Korak Naprej in podpredsednik Združenja EPEKA, so. p., Matej Tisaj.

Filmi so dostopni na pretočni platformi od 5. maja 2022 do 30. aprila 2024:

Vsi dogodki znotraj projekta so brezplačni. Ker je število sedežev v kinih omejeno, bodo imeli prednost tisti, ki se prvi prijavijo.

Galerija

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: