11. – 15. oktober, 2021
Ljubljana

V okviru Evropskega tedna socialne ekonomije 2021, ki je med 11. in 15. oktobrom 2021 bil organiziran v okviru slovenskega predsedovanja Sveta EU, smo v Združenju EPEKA, so. p., organizirali okroglo mizo na temo stanovanjskih zadrug.

Glavni dogodek evropskega tedna socialne ekonomije 2021 je bila dvodnevna konferenca na visoki ravni: ActSE2021, ki je potekala 12. in 13. oktobra in se je osredotočala na digitalne socialne inovacije. Organizirana je bila v hibridni izdaji v konferenčni dvorani Kristalne palače v BTC Cityju v Ljubljani. Glede na uvedbo akcijskega načrta socialne ekonomije v zadnjem četrtletju leta 2021 je glavna tema konference bila krepitev ekosistema socialnih inovacij z digitalnimi in naprednimi tehnologijami.

Cilj je povečati vključevanje družbenih inovacij v tradicionalne panoge in sektorje, ki se soočajo s potrebo po preoblikovanju v obdobju po pandemiji. Z inovativnimi pristopi in naprednimi tehnologijami želimo doseči inovativne rešitve, povezane s “prihodnostjo dela”.


Evropski teden socialnega gospodarstva je ponudil vrsto različnih konferenc, panelov in delavnic s področja socialne ekonomije s poudarkom na povečanju, digitalizaciji in trajnosti socialne ekonomije in socialnih inovacij. Programske dejavnosti so vodili strokovnjaki in ugledni govorci iz različnih vodilnih institucij po vsej Evropi. Občinstvo je vključevalo lokalne in mednarodne odločevalce, vodilne inovatorje ter predstavnike malih, srednjih in velikih podjetij.


Spletna konferenca EPEKA: Stanovanjske zadruge

11. oktober 2021

V današnjem času se soočamo z nekaterimi resnimi vprašanji v zvezi s stanovanji, ki jih zlahka imenujemo največji izziv, s katerimi se soočajo mladi in tudi druge generacije. Zlasti v Ljubljani, glavnem mestu Slovenije, pa tudi v drugih regijah se najemnine zvišujejo, cene nepremičnin dosegajo rekordne vrednosti in prihodnost mladim, ki si bodo zagotovila stanovanja, ne obeta pomembnega upanja.

V okviru letošnjega tedna socialne ekonomije smo predstavili in ponazorili razmere v Sloveniji s pomočjo strokovnih gostov. V Sloveniji še vedno nimamo ustanovljenih zadružnih stanovanj, prav tako ne obstaja pravna podlaga ali politični okvir, ki bi olajšal njeno ustanovitev v bližnji prihodnosti. V prvem dnevu zakona ActSe2021 smo si prizadevali za rešitev tega vprašanja z našimi gosti in govorci.

Povezava do dogodka:

13:00 Registracija

13:30 Dobrodošli

13:45 Okrogla miza o stanovanjskih zadrugah

Jasmina Vidmar (generalna sekretarka skupnosti občin Slovenije)

Maša Hawlina (prokuristka zadruge Zadrugator, socialnega podjetja)

Štefan Simončič (predsednik Združenja EPEKA, socialno podjetje)

Moderator: Mateo Hočuršćak

Zaključni govor Jerice Lorenci (članice stanovanjske zadruge EPEKA)

Povezava do predloga zakona.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: