15. september, 2022
Najlepša reka Drava, Maribor

Združenje EPEKA, so. p., se ne izogiba dejstvu, da se je potrebno soočati tudi z prihodnostjo našega planeta. Generalna skupščina ZN je leta 1987 podpisala Montrealski sporazum in dan 16. september razglasila za mednarodni dan zaščite ozonske plasti.

Na ta dan želimo mlade in širšo javnost v Mariboru opozoriti o pomembnosti ozonske plasti. Ozon, ki je v zraku razporejen predvsem v plasti med 10 in 50 kilometri, njegova koncentracija pa je najvišja v plasti med 19 in 23 kilometri nad morsko gladino, ima za življenje na zemlji zelo pomembno vlogo, saj nas varuje pred nevarnim delom ultravijoličnega sevanja.

Po podatkih Agencije RS za okolje pa naj bi se ozonska plasti po predvidevanjih vsakih deset let zmanjšala za 2,9 odstotka, pri čemer stanjšanje plasti za odstotek pomeni 1,3-odstotno povečanje ultravijoličnega sevanja pri tleh.

Dogodek 15. septembra, dan pred Dnevom za zaščito ozonske plasti bo sestavljen iz predavanja mladinskega delavca Mateja Tisaja o pomembnosti aktivnega državljanstva mladih pri varovanju našega planeta in delavnice, kjer bomo iz recilkliranih materialov izdelovali izdelke za vsakdanjo rabo. Vrhunec dneva pa bo spust s sandolini (kajaki) po reki Dravi do mariborskega Lenta.

Dogodku bo sledilo druženje.

Cilji dogodka so:

  • vzpodbuditi aktivno državljanstvo mladih na področju varovanja okolja
  • vzpodbuditi zdrav način življenja in športno udejstvovanje mladih
  • promovirati Evropsko leto mladih
  • z neformalnim izobraževanjem prenašati znanje med mladimi na način delavnic
  • vzpodbuditi spoznavanje in sodelovanje mladih z manj priložnostmi.

Potrebne so obvezne prijave na dogodek v kolikor bi želeli sodelovati pri spustu po reki Dravi na epeka@epeka.si

Dogodek, ki spada v okvir Evropskega leta mladih podpirajo EU program Erasmus+, Movit, Urad za mladino RS in Mestna občina Maribor.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: