9. april 2015
Galerija EPEKA, Maribor

V letu 2015 je Združenje EPEKA, so.p., tokrat v sodelovanju z Romskim informacijskim centrom Romano Anglunipe priredilo prvo v sklopu razstav ob 70. obletnici konca II. svetovne vojne z naslovom Romski genocid – del evropske zgodovine.

V letošnjem letu 2015 je obletnica konca II. svetovne vojne, kjer so Romi bili eni od največjih žrtev romskega holokavsta (porajmos). Številke umrlih se po nekaterih podatkih gibljejo pri več kot pol milijona romskih žrtev, kar je več kot 80 % vseh evropskih Romov. Z naslovom del evropske zgodovine smo želeli doseči, da se pri letošnji obletnici ne pozabi na njih, ki so bili velikokrat zatajeni s strani ekspertov in politikov ter povojne Evrope.

Na razstavi v Galeriji EPEKA je bilo moč videti originalno knjigo romskih žrtev iz zloglasnega koncentracijskega taborišča Jesenovac, zaporniško obleko in številne fotografije.

Razstavo so odprli: predsednica Sveta romske skupnosti Janja Rošer, direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina in avtor razstave ter predsednik Zveza romske skupnosti Umbrella-Dežnik Haris Tahirović.
//
 Association EPEKA in colaboration with Roma information center Romano Anglunipe opened the exibition ”Memories out of ashes”, Roma genocide – part of European history. Exibition is honouring the International Roma Day and Roma genocide during the 2nd World War.

Guest of honour was his Excellency. Mr. Sarvajit Chakravarti, Ambassador of India in Slovenia.

Foto: Şeyda Yalçın