4. december, 2018,  ob 19. uri
Minoritska cerkev, Maribor

Združenje EPEKA, so. p., vas vabi na zadnji koncert iz cikla “Klasika danes? Jutri?” in sicer na “Franziskus: Some sang a song”. Koncert bo 4. decembra ob 19.00 v Minoritski cerkvi, v Mariboru.

»Crossover« je izraz, ki se v zadnjem času vedno bolj pogosto uporablja na koncertni sceni. Predstavlja glasbeni koncept – enakovredno mešanje večih glasbenih stilov in žanrov. Črpanje elementov iz različnih smeri močno poveča nabor možnosti, s katerimi lahko glasbeniki zapolnijo zvočni prostor in ustvarijo nove produkte. Pri tako širokem spektru zvokov je še toliko bolj pomembna smiselna in premišljena kompozicija. Ansambel Franziskus pod vodstvom nemškega pozavnista in skladatelja Simona Kintoppa uspe tradicionalne zvoke klasike in jazza združiti v koherentno celoto, ki ne postavlja enega žanra v ospredje in drugega v podporo, ampak ustvari novo vrsto, ki pa estetsko in harmonsko prav nič ne zaostaja za enim ali drugim. Hkrati ponuja resno eleganco klasične glasbe in mejno drznost jazza.

Enajstčlanska mednarodna zasedba je konglomerat tradicionalne jazz zasedbe (kitara, bobni, bas, brass trio) in ustaljenega sestava godalnega kvarteta, ob tem pa sporočilnost poudarja še pevka. V program vključujejo tako avtorske stvaritve kot tudi genialne priredbe tako jazzovskih legend kot klasičnih mojstrov. Lani je bil izdan prvenec »some sang a song«, kjer se kompozicija Johna Dowlanda prepleta z improvizacijsko drznostjo Charlesa Mingusa, Arvo Pärt pleše na valček Woodyja Shawa, na avtorske kompozicije Simona Kintoppa pa so vplivali velikani kot so Vince Mendoza, Lev Tolstoj, Dmitrij Šostakovič, sam pa pravi, da tudi kuhar Jamie Oliver.

Franziskus obstaja od leta 2015, ko je Simon Kintopp med študijem jazz-kompozicije zbral ekipo »z vseh glasbenih vetrov« in zastavil ansambel, ki bi izpolnjeval njegove glasbene sanjarije. Od takrat se je predstavil na številnih samostojnih koncertih in festivalih, ko so »Jazzwerkstatt Graz Shortcuts« (2016), „Ö1 / WDR3 Jazznacht“ (2016), in turneja „Spring Tour 2017“ s koncerti na Dunaju, v Gradcu, Celovcu, Beljaku in Mariboru, prav tako pa so nastopili na „Jazzwerkstatt Graz Festival Vol. 12“ (2018). Trenutno se s koncerti posvečajo promociji aktualnega albuma.

Vstopnice v prodaji na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor:

 • Predprodaja vstopnic za koncert:
  8€ – redna
  6€ – študenti, upokojenci
 • Prodaja na dan koncerta:
  10€ – redna
  8€ – študenti, upokojenci
 • Paket treh vstopnic za ciklus Klasika dnes? jutri? v predprodaji:
  21€ – redna
  15€ – študenti, upokojenci

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: