19.-24. september 2022

Maribor

V Združenju EPEKA, so. p., smo gostili izmenjavo #Inform #Educate #Involve.

Prvi dan smo namenili ogledu dobrih ekoloških praks na območju Maribora in okolice. V sodelovanju z Ribiško družino Maribor smo se odpravili na potep, kjer smo spoznavali različne pomene in funkcije ribolovnih voda, pridobivali informacije o delovanju ribiških družin, o dobrih praksah s področja varovanja okolja, ipd. Obiskali smo ribnik Transom, Gramoznico Duplek, Ribogojnica Požeg, si ogledali ribjo stezo na Dravske elektrarne Maribor ter se s člani ribiške družine družili ob odličnem ribjem kosilu.

V popoldanskem delu aktivnosti smo v sodelovanju z Gobarsko društvo Lisička odšli v pohorske gozdove, kjer smo spoznavali in nabirali gobe, pridobivali informacije o tem kako prepoznati užitne in neužitne gobe, izvedeli kakšna je razlika med gobo in glivo ter spoznali japonsko metodo sproščanja; t.i. Forest Bathing.

Drugi dan smo obiskali Turistično & ekološko kmetija Pri Baronu in kmetijo Pri Kovačniku, kjer smo se preizkusili v sezonskih opravilih. Nabirali smo grozdje, hruške, pomagali pri sortiranju krompirja ter spoznali kako se dobre ekološke prakse povezujejo s kmetijstvom in turizmom. Zvečer smo se najedli gobjega golaža, pripravljenega iz včeraj nabranih gob, ki ga je za nas pripravilo Gobarsko društvo Lisička.

Tretji dan smo v okviru aktivnosti pripravljali delavnice, namenjene mladim in jih medsebojno testirali. Ob podpori razvitih idej želimo mladim preko neformalnih učnih metod približati gozdarstvo, krožno gospodarstvo, gobarjenje, ekologijo, zdravo prehrano, ipd. ter jih hkrati okrepiti z digitalnimi kompetencami. Pozno popoldne smo skupaj z udeleženci na prijeten način izkoristili prosti čas ter se odločili za hiter skok v Ljubljano.

Četrti dan smo zjutraj izvedli hiter obisk Ptuja, najstarejšega mesta v Sloveniji, za tem pa smo se odpravili na ogled Naravni rezervat Ormoške lagune, kjer smo spoznali posebnosti, pomen in delovanje rezervata. Za tem smo obiskali še Lovsko družino Velika Nedelja. Ta obisk je bil za naše goste še posebej zanimiv, predstavnika družine so zasuli z vprašanji ter v okviru pogovora pridobili informacije o tem, kako postati lovec, kako je lov v Sloveniji reguliran, kako lovci skrbijo za okolje, ipd. Aktivnosti smo zaključili s pripravo nabora dobrih praks s področja izobraževanja na podpočju ekologije iz s pogovorom o prihodnjem projektnem srečanju, ki bo v spomladanskih mesecih potekalo v Grčiji.

GALERIJA