28. julij, 2021
Maribor

Vabljeni k branju zapisa Katje Petrovič, udeleženke mladinske izmenjave v Águedi na Portugalskem.

“V obdobju med 12. in 17. julijem 2021 se je na Portugalskem v barvitem mestu Águeda izvajal projekt na temo socialnega izključevanja in diskriminacije prebežnikov, migrantov in entičnih manjšin. V slovenski izvedbi smo se ga udeležili v sklopu slovenske organizacije Epeka. Našo ekipo je sestavljalo pet članov različnih starosti, iz različnih predelov Slovenije. Zaradi raznolikosti smo se dopolnjevali, zato je bila izkušnja toliko bolj poučna in zanimiva. Nastanitev smo imeli zagotovljeno v 4* hotelu. Za vsak dan smo imeli izdelan urnik oziroma spored dejavnosti, ki so se večinoma izvajale v hotelu, kot tudi v okoliški šoli ter na prostem. Prvi dan projekta je bil zelo sproščen, saj se je začel z aktivnostmi, skozi katere smo se bolje spoznali s člani drugih držav. Naslednje dni so potekale predstavitve držav in igre, ki so jih organizirale ekipe posameznih držav. Posebej velik izziv so predstavljale igre spomina. V projektu je namreč zraven naše ekipe sodelovalo še pet ekip iz Portugalske, Poljske, Italije, Španije, Romunije in Grčije. Vsako ekipo je sestavljalo približno šest do sedem članov. V zelo kratkem času smo se kljub številčnosti in raznolikosti med seboj povezali in dodobra spoznali.

Vsaka država je predstavila problematiko, ki se je navezovala na glavno tematiko. O problematiki smo ob koncu vsake predstavitve tudi razpravljali. Diskutirali smo o rešitvah, ki bi za vse bile najboljše. Prišli smo do številnih uporabnih in zanimivih rešitev. Skozi aktivnosti, ki so jih za nas pripravili prostovoljci projekta, smo se prelevili v ljudi brez osnovnih možnosti in človekovih pravic, ki bi morale biti vsem ljudem enako dostopne in omogočene. Predstavljeni primeri iz vsakdanjega življenja socialno izobčenih skupin, so nas pustili brez besed in na robu solz in nas vzpodbudili, da o tej temi več razmišljamo in se o njej pogovarjamo. Posebej smo razpravljali o problematiki Romov na Portugalskem, kjer so še posebej zapostavljeni. Njihovo kulturo smo imeli možnost bolje spoznati, saj so nam jo kot predstavniki Portugalske, predstavili skozi druženje, glasbo in ples.

Zadnji dan izmenjave so prostovoljci projekta za nas pripravili certifikate ob koncu projekta ter video vtisov, ki so se nabrali skozi celoten teden. Ob koncu nas je v hotelu čakala še slavnostna večerja in druženje ob znamenitem portugalskem vinu. Prav tako smo imeli tudi kulturni večer, kjer smo se okrepčali s tradicionalnimi jedmi iz posameznih držav.

Kljub pestremu urniku, smo imeli veliko časa za druženje in spoznavanje. Še posebej v večernih urah smo se družili ob dobri pijači in glasbi, ki nas je v zelo kratkem času povezala. Zagotovo bodo ostali neprecenljivi spomini, poučna izkušnja in nova stkana prijateljstva.”

GALERIJA