5. april, 2019, ob 12. uri
Galerija EPEKA

V petek, 5. aprila 2019 smo ob 12. uri imeli v Galeriji Epeka otvoritev fotografske razstave Jasmine Vidmar “Kliči me po imenu”.

Avtoričin projekt naslavlja kompleksna vprašanja stereotipizacije mladih Rominj in Romov ter posledic za identiteto mladih, ki so na tovrstne načine označeni in obravnavani v širši družbi.

KLIČI ME PO IMENU

Kaj vidiš, ko me ne vidiš?

Etnična pripadnost mladih Rominj in Romov je pogosto tisti vseobsegajoči znak, ki prekrije vse ostale. Pogledi prepredeni s predsodki in stereotipi spregledajo njihovo individualnost, raznolikost in sposobnosti; nižajo jim samopodobo in v njih samih prepogosto ustvarjajo prepričanje, da so priložnosti, namenjene njim, omejene. Predsodki se materializirajo v diskriminaciji ter v socialni, kulturni in materialni prikrajšanosti, ki še dodatno zamejuje možnosti, da gradijo sebi lastno in zaželeno prihodnost. Razstava mladim dekletom in fantom prepušča glas, da pripovedujejo o svojih sanjah, hrepenenjih in željah.

GALERIJA

Razstava je del projekta Spregledano upanje, ki ga podpira Ministrstvo za Kulturo Republike Slovenije. Razstava je nastala v sodelovanju z Društvom za podporo mladim Romom.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: