30. marec, 2020
Romska postaja

Od 30. 3. 2020 je v javnih zaprtih prostorih (npr. trgovina, pošta itd.) nujna uporaba zaščitne maske.

Vendar je te skoraj nemogoče kupiti, saj se Slovenija sooča s kritičnim pomanjkanjem zaščitne opreme. Za uporabo ob nujnih opravkih načeloma zadoščata tudi šal ali ruta, ki prekrijeta usta in nos, vendar pa si masko lahko izdelate tudi sami iz materialov, ki so doma na voljo. Z masko namreč preprečimo morebitno širjenje okužbe na druge ljudi. Hkrati pa tudi vsaj nekoliko preprečimo morebitno okužbo z novim koronavirusom, saj so tudi doma narejene maske boljše kot nikakršna zaščita.

Doma izdelane maske iz bombažnih materialov so tudi pralne in jih lahko uporabimo večkrat, kar predstavlja prednost pred kirurškimi maskami, ki jih lahko uporabljamo le omejen čas. S tem namenom je UKC Ljubljana, ki maske šiva za lastne potrebe, pripravil tudi navodila, kako masko izdelati doma.

Prav tako obstaja več zelo uporabnih spletnih videov, ki prikazujejo izdelavo maske iz materialov, ki so na voljo.

Maska iz Air Laid serviet:
https://youtu.be/-2tql97rC54

Maska iz papirnatih brisač za enkratno uporabo:
https://youtu.be/ilplwuvpIGw

V kolikor bi kdo od naših uporabnikov želel pomagati pri izdelavi mask za mariborsko romsko skupnost, vam lahko posodimo šivalne stroje in primerno blago. Za več informacij nas kontaktirajte na epeka@epeka.si ali +38630610606. Prav tako bodo prostovoljci Epeke izdelali maske, ki vam jih lahko dostavimo. 

Ključna je pravilna uporaba maske!

Ko masko izdelate, je prav, da jo znate tudi pravilno namestiti. Pri tem sledite naslednjim korakom:

  • Pred namestitvijo maske si umijte in razkužite roke.
  • Masko namestite na obraz od zgornjega dela nosnega korena preko ust in pod brado, da se maska tesno prilega obrazu.
  • Maske se med uporabo ne dotikajte, v primeru dotika si vedno umijte ali razkužite roke.
  • Maske nikoli ne nosite pod nosom ali pod brado.
  • Po dveh urah ali v primeru ovlažitve maske le-to odstranite s prijemom za trakove ali elastiki. Maske se nikoli ne dotikajte spredaj.
  • Ob odstranjevanju maske glavo držite naravnost (ne glejte navzdol), s tem preprečite raztros mikrobov iz površine maske po vaši obleki.
  • Po odstranitvi si obvezno umijte ali razkužite roke.

Za več informacij nas kontaktirajte preko elektronske pošte ali na facebooku.

EU Skladi

Projekt delno financirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve  in enake možnosti in Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega  sklada. Operacija se financira iz Operativnega programa za izvajanje  evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020, 9. prednostne osi “Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine”, 9.1 prednostne naložbe “Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti”, specifičnega  cilja 9.1.2 “Opolnomočenje ciljnih skupin za približevanje trgu dela”.