21. oktober – 26. november, 2022
Maribor

S koncertnim ciklom Klasika danes? jutri? smo v preteklih štirih letih iskali umestitev klasične glasbe v sodobni čas in prostor. Uspešno smo začrtali smernice in postavili temelje za, upamo, dolgoročno prisotnost na lokalnem koncertnem prostoru. 

Kam v današnjem času spada klasična glasba? Izključno v koncertne dvorane? Cerkve? Poroke? Festivale? Klube? Dvigala? Trgovine? Ali sploh še kam spada? In v kakšni obliki? Strogo večerni, bleščeči, ob izbranih besedah, vrhunskem vinu? Izvirno, tako kot je nekoč bilo, ali je dovoljena modernizacija? Je le ta zaželena? Smiselna? 

Klasična glasba se je v brzem vrtincu modernega časa znašla v krizi nekoč jekleno močne identitete. Kakor da bi zašla v zmes elitizma, konservativnosti in zamudne pedantnosti. Zdi se, da »instant« doba s presežkom informacij le stežka procesira umetnost, ki v svoji obravnavi zahteva nekoliko več pozornosti, časa in premisleka. 

A tudi klasična glasba je navsezadnje še vedno – glasba! In v svoji biti je ena od funkcij umetnosti vendarle razvedrilo. Večji del klasičnega repertoarja je bil in je še vedno ustvarjen prav s tem namenom. Tehnična dovršenost, virtuoznost izvajanja in estetski ter izpovedni doprinos pa so tisti dodatek, ki osnovni namen zgolj podkrepi. 

Cikel »Klasika danes? jutri?« je zastavljen kot dokaz, da je za uživanje ob klasični glasbi več kot dovolj le radovednost posameznika. Predstavljajo se drzni izvajalci v manj običajnih sestavih, ki na klasično sceno prinašajo svežino in novosti, a pri tem ne zapostavljajo pomena kvalitetne izvedbe in izbire programa. 

V preteklosti smo že gostili imena, ki so znana tudi v širšem prostoru, med drugim Oberton String Octet, Franziskus Ensemble, Trio Tempestoso,  Rudi Katholnig in Hans-Peter Steiner, KUG Sax Sippia, Lumi, Simon Širec, saksofonski kvartet Spectrum in druge. 

Tudi v prihodnje želimo slediti smernicam iz preteklih let, torej da k sodelovanju vabimo glasbenike, ki s svojim delovanjem iščejo nekaj več. V večini so to mladi glasbeniki, ki iščejo nove načine povezovanja z občinstvom. S svežim nastopom, nekonvencionalno zasedbo, izborom repertoarja ali aranžiranjem ustaljenih glasbenih klasik. Klasično glasbo skušajo predstaviti na nov način, ki je čim bolj prilagojen duhu časa. V letošnji izvedbi cikla bo 5 koncertov, premierno pa bo vključena tudi umetnost gibanja – ples. 

RAZPORED

  • 21. 10. 2022 ob 19. uri: Duo Veris (Sinagoga Maribor)
  • 3. 11. 2022 ob 19. uri: Jaka Klun (Sinagoga Maribor)
  • 12. 11. 2022 ob 18. uri: Roads / Lazar Čolović & Tjaša Korenjak (Minoritska cerkev Maribor)
  • 19. 11. 2022 ob 19. uri: Kvartet ChAt (Sodni stolp Maribor)
  • 26. 11. 2022 ob 19. uri: Trobilni kvintet Brass Band Slovenija (Sodni stolp Maribor)

Koncertni cikel nastaja v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor/Kulturna četrt Minoriti, s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in ob finančni podpori Mestne občine Maribor