1. september, 2020
Maribor

Že tretje leto s koncertnim ciklom “Klasika danes? jutri?” nadaljujemo z iskanjem umestitve klasične glasbe v sodobni čas in prostor. Po dveh uspešnih izvedbah smo uspešno začrtali smernice in postavili temelje za, upamo, dolgoročno prisotnost na lokalnem koncertnem prostoru.Kam v današnjem času spada klasična glasba? Izključno v koncertne dvorane? Cerkve? Poroke? Festivale? Klube? Dvigala? Trgovine? Ali sploh še kam spada? In v kakšni obliki? Strogo večerni, bleščeči, ob izbranih besedah, vrhunskem vinu? Izvirno, tako kot je nekoč bilo, ali je dovoljena modernizacija? Je le ta zaželena? Smiselna?

Klasična glasba se je v brzem vrtincu modernega časa znašla v krizi nekoč jekleno močne identitete. Kakor da bi zašla v zmes elitizma, konservativnosti in zamudne pedantnosti. Zdi se, da atomska »instant« doba s suficitom informacij le stežka procesira umetnost, ki v svoji obravnavi zahteva nekoliko več pozornosti, časa in premisleka.

A tudi klasična glasba je navsezadnje še vedno – glasba! In v svoji biti je ena od funkcij umetnosti vendarle razvedrilo. Večji del repertoarja klasike je bil in je še vedno napisan prav s tem namenom. Tehnična dovršenost, virtuoznost izvajanja in estetski ter izpovedni doprinos pa so tisti dodatek, ki osnovni namen zgolj podkrepi.

Cikel »klasika danes? jutri?« je zastavljen kot dokaz, da je za uživanje ob klasični glasbi več kot dovolj le radovednost posameznika. Predstavili se bodo mladi, drzni izvajalci v manj običajnih sestavih, ki na klasično sceno prinašajo svežino in novosti, a pri tem ne zapostavljajo pomembnosti kvalitetne izvedbe in izbire programa.

Tudi letos sledimo smernicam iz prejšnjih let, torej da k sodelovanju vabimo glasbenike, ki s svojim delovanjem iščejo nekaj več. V večini so to mladi glasbeniki, ki iščejo nove načine povezovanja s publiko. S svežim nastopom, nekonvencionalno zasedbo, izborom repertoarja ali aranžiranjem ustaljenih glasbenih klasik, skušajo klasično glasbo predstaviti na nov način, prilagojen duhu časa. V želji, da bi koncerte slišalo še več ljudi, začenjamo sodelovanje z RTV Slovenija.

Trajanje: september – november 2020

Koncertni cikel podpira Mestna občina Maribor.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: