22. maj 2024, od 10. do 16. ure
Hiša EU, Dunajska cesta 20, Ljubljana

Vsaka zadeva postane problem, če se z njo ne ukvarjaš 30 let. Ta princip velja tako v osebnem kot profesionalnem življenju. Vprašanja in težave, ki jih ignoriramo ali odlašamo z njihovim reševanjem, se pogosto poslabšajo s časom.

Skupnostna gradnja in vse, kar je povezano z uresničevanjem načel trajnostnega prostorskega razvoja v praksi, urejanjem prostora in gradnjo, kakovostno arhitekturo, urbanizmom ter krajinskim načrtovanjem, je ključnega pomena za kakovost življenja in razvoj družbe in njene prihodnosti. Zelena agenda in digitalizacija, ki je usmeritev EU do leta 2030, je še dodatna podlaga za spremembe in konkretnejše naslavljanje aktualnih prostorskih izzivov trajnostnega razvoja mest, naselij in širših mestnih območij. V okviru konference Stanovanjske zadruge, ki jo organizirata EPEKA in Skupnost občin Slovenije, bomo namenili pozornost spodbujanju in ozaveščanju ključnih akterjev na področju predpisov, prostorskega načrtovanja in gradnje, o pomenu stanovanjskega zadružništva – modela, ki je ponekod v tujini že nekaj običajnega, v Sloveniji pa nov model, ki bi ga veljalo tudi v praksi raziskati. Z nami bodo predstavniki evropske, državne in lokalne politike, nevladnih organizacij in mladih, predstavljene pa bodo tudi že obstoječe dobre prakse iz tujine.

Konferenca o potekala v prostorih Hiše EU, 22. maja 2024, med 9.30 in 16. uro. Udeležba je brezplačna.

Problemi, ki smo jih na področju stanovanjskega vprašanja z neukrepanjem nakopičili, so naslednji:

  • Povečani stroški (rešitev stanovanjskega problema je sedaj dražji, kot bi bil v preteklosti).
  • Psihološki vpliv (ljudje so spoznali, da jih sedaj ta težava v vsakdanjem življenju najbolj pesti in vznemirja).
  • Zamujene priložnosti (ker ni rešenega stanovanjskega problema, nismo konkurenčni pred tekmeci in težko pridobivamo kader v mestih ter na podeželju, ki ga nujno potrebujemo).

Vstopili smo v 34. leto samostojnosti države Slovenije in žal v državi trenutno še nimamo niti ene stanovanjske zadruge, medtem ko so te v razvitem delu Evrope že ustaljene prakse bivanja.

V okviru konference Stanovanjske zadruge in dejavnosti za spodbujanje in ozaveščanje na področju predpisov, prostorskega načrtovanja in gradnje, želimo na to opozoriti in najti pot, da se to spremeni.

Skupnostna gradnja in vse, kar je povezano z uresničevanjem načel trajnostnega prostorskega razvoja v praksi, urejanjem prostora in gradnjo, kakovostno arhitekturo, urbanizmom ter krajinskim načrtovanjem, je ključnega pomena za kakovost življenja in razvoj družbe in njene prihodnosti. Zelena agenda in digitalizacija, ki je usmeritev EU do leta 2030, je še dodatna podlaga za spremembe in konkretnejše naslavljanje aktualnih prostorskih izzivov trajnostnega razvoja mest, naselij in širših mestnih območij.

Program konference 22. maja 2024, v Hiši EU:

Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku, razen predstavitve gostov iz tujine. V tem delu bo zagotovljeno prevajanje v slovenski jezik.

Prijave in več informacij:

EPEKA – stanovanjska Zadruga za vse, izvajamo s podporo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, znotraj Javnega razpisa za spodbujanje razvoja projektov zadružništva in socialne ekonomije 2023-2024.