20. – 21. junija, 2016
Bruselj, Belgija

Združenje EPEKA, so. p., se je udeležilo konference Upanje za Evropo! – kultura, mesta in nove pripovedi, ki so jo organizirale Različne interesne skupine Evropskega ekonomsko-socialnega odbora (EESO). Konferenca je potekala 20. in 21. junija 2016 v EESO v Bruslju.

Konferenca je bila namenjena razpravi o odgovorih na vprašanja:

Kako lahko kultura in mesta pomagajo graditi upanje in nove pripovedi za Evropo? Kakšno vrednost moramo pripisati kulturi? Kakšno vlogo lahko imata umetnost in kultura pri izražanju in utrjevanju identitete Evrope in odnosov s sosedami? Je morda prišel čas za novo renesanso, za novo Evropo?

Na konferenci je bila priložnost za raziskovanje kako, zakaj in kdaj je kultura pomembna v današnji Evropi. Raziskane so bile štiri glavne teme:

  • Kultura kot sredstvo za gospodarsko rast.
  • Kultura kot instrument za obnavljanje mest in ozemelj.
  • Kultura kot orodje za integracijo in vključenost.
  • Preoblikovanje evropske identitete znotraj in zunaj Evrope.

Nekaj utrinkov s konference:

GALERIJA1

20. junija zvečer je v EESO potekala kulturna prireditev s sirskimi glasbeniki, kar dokazuje, da kultura lahko postane globalni instrument dialoga, razumevanja in miru:

GALERIJA2

Obenem je v času konference v Evropskem parlamentu potekalo tudi obeleževanje mednarodnega dneva joge, ki se ga je predsednik Združenja Epeka, so. p., Štefan Simončič, prav tako udeležil:

GALERIJA3