19. november, 2022, ob 19. uri
Sodni stolp Maribor

Program komorne zasedbe ChAt v zasedbi Melanija Pintar, Matija Božnik, Domen Marn in Tomaž Adamič: W. A. Mozart, H. Hödl, F. Cibulka, C. Debussy.

Komorno zasedbo ChAt sestavljajo štirje glasbeniki, ki so se izobraževali in se še izobražujejo na avstrijskih in švicarskih akademijah za glasbo, od tod tudi ime, (Ch-Švica), (At- Avstrija). 

Zasedbo sestavljajo Melanija Pintar (flavtistka v Simfoničnem orkestru SNG Maribor), Matija Božnik (profesor klarineta na Glasbeni šoli Laško-Radeče), Domen Marn (solo klarinetist v Simfoničnem orkestru SNG Maribor) in Tomaž Adamič (profesor klarineta na Glasbeni šoli Celje).

Kvartet ChAt združuje zvok flavte, klarineta, basetnega roga in bas klarineta. Štirje zelo različni inštrumenti omogočajo razne barvne in stilske kombinacije. Njihov repertoar obsega klasična dela iz vseh obdobij, kakor tudi popularno, jazz in etno glasbo.

S svojim delovanjem so začeli leta 2018 in od takrat redno koncertirali v Sloveniji in Avstriji, med drugim na festivalu Božični Vojnik 2018 in Festivalu Lent Maribor 2020 in 2021. 

Člani:

Flavtistka Melanija Pintar je svojo glasbeno pot začela v Glasbeni šoli Žalec pri učiteljici Diani Štih, nadaljevala je na srednji glasbeni šoli Celje pri profesorici Mileni Lipovšek, nato pa je izobraževanje nadaljevala na zasebni univerzi na Dunaju v razredu Karl-Heniza Schütza, kjer je prvo stopnjo študija (2014) zaključila z odliko. Magisterij je, prav tako z odliko (2016), zaključila na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri profesorju Erwinu Klambauerju. Na isti univerzi je končala tudi študij pedagogike (2017). 

V času študija je bila večkratna dobitnica nagrad na slovenskih in mednarodnih tekmovanjih, zaradi česar ji je bila za del časa študija tudi dodeljena štipendija Ministrstva za kulturo RS.

Po uspešno opravljeni avdicijah je bila članica Akademije dunajskih filharmonikov (2014), Evropskega mladinskega orkestra (2015) in drugih mladinskih orkestrov. Kot subsitut je bila aktivna v orkestru Wiener Symphoniker, Orkester RTV Slovenija in drugih. 

Od 2016 je zaposlena kot flavtistka in pikolistka v Opernem Orkestru SNG Maribor.

Domen Marn je solo klarinetist v Simfoničnem orkestru SNG Maribor in profesor klarineta na glasbeni šoli Sevnica. Redno sodeluje s simfoničnim orkestrom iz Luzerna, z opero iz Züricha, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije, Musikkollegium Winterthur, Simfoničnim orkestrom St. Gallen, Collegium Novum Zürich, Ensemble Paul Klee Bern ter orkestrom Bavarske filharmonije. Študiral je na Visoki šoli za glasbo v Zürichu v razredu prof. Fabia Di Casole in se izpopolnjeval pri mnogih priznanih klarinetistih. Je večkratni nagrajenec državnih in mednarodnih tekmovanj.

Tomaž Adamič je začel igrati klarinet na Glasbeni šoli Celje, kjer je uspešno zaključil nižjo in srednjo stopnjo glasbene šole, nato pa izobraževanje nadaljeval na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je z odliko zaključil študij koncertne in pedagoške smeri. Na isti univerzi se je še dodatno posvetil študiju komorne glasbe in igranju stare glasbe na originalne inštrumente. Dodatno se izpopolnjuje pri številnih priznanih klarinetistih (Mate Bekavac, Sabine Mayer, Markus Schön, Wenzel Fuchs, Andreas Schablas, Ernst Schlader, Yuan Yuan), udeležuje se raznih tekmovanj in kot solist, član komornih zasedb (ChAt kvartet, Duo El Clasico, Harmonie Palais Meran) ter orkestrov (Simfonični orkester RTV Slovenija, Orkester SNG Maribor, Camerata Sinfonica Austria)  nastopa po Sloveniji in drugod. Od leta 2013 poučuje na Nižji in Srednji Glasbeni šoli Celje.

Matija Božnik je z devetimi leti pričel s poukom klarineta pri prof. Bojanu Logarju in leta 2008 zaključil nižjo glasbeno šolo v Celju. Šolanje je nadaljeval na Glasbeni gimnaziji v Celju, prav tako pri prof. Bojanu Logarju. Po opravljeni maturi je študiral na deželnem glasbenem konservatoriju v Celovcu pri Prof. Hubertu Salmhoferju. Tam je opravil prvo stopnjo koncertne in pedagoške smeri, oboje z odliko. Kot solist je nastopil s simfoničnim orkestrom konservatorija, s katerim je izvedel Mozartov koncert za klarinet. Študij je nadaljeval na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je uspešno magistriral v razredu Prof. Wolfganga Klinserja. Kot substitut je nastopal v opernem orkestru v Celovcu (Stadttheater Klagenfurt), 10 let je bil tudi član zasedbe Sekstakord. Deluje kot pedagog na glasbeni šoli Laško – Radeče.

Koncertni cikel nastaja v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor/Kulturna četrt Minoriti, s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in ob finančni podpori Mestne občine Maribor.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: