12. avgust, 2021
Maribor

Združeni narodi so kot letošnjo temo mednarodnega dneva mladih določili »preoblikovanje prehranskih sistemov«. V Združenju EPEKA, so. p., se zavedamo, da so inovacije mladih ključne za zagotavljanje zdravja ljudi in planeta.

Slovenska umetnika Eva Pavlič Seifert in Aljaž Celarc sta leta 2017 zapustila udobje Nizozemske metropole Rotterdam in se preselila v Novi Kot, eno od najbolj odročnih slovenskih vasi v občini Loški Potok. Tam sta z lastnimi rokami obnovila tradicionalno leseno hišo in pričela z regenerativno pridelavo hrane.

Aljaž iz Hiše Mandrova nam je predstavil, kako si je moč na 800 metrih nadmorske višine v mrazišču s podobnimi karakteristikami, kot sosednje Babno Polje, pridelati skoraj vso hrano, ob tem pa regenerirati degradirano kulturno krajino. Zaradi omejenih možnosti pridelave v večjem obsegu, sta se skupaj z Evo usmerila v iskanje in oblikovanje alternativnih metod pridelave, s ciljem, da vsem pokažeta, da “če lahko midva, lahko vsak”. Hiša Mandrova je od takrat naprej odprto učno okolje, ki udeležencem delavnic omogoča pridobivanje teoretičnih znanj in praktičnih veščin.

Predstavitev je potekala v četrtek, 12. avgusta 2021 Mariborskem otoku od 11. do 12. ure.

Dogodek organiziramo v sklopu projekta Train-CE-Food, financiranega s strani Evropske komisije in Ministrstva za javno upravo (Facebook, spletna stran).

GALERIJA