12. avgust 2015
Mariborski otok, Slovenija

Pet organizacij v mestu (MMSM, Združenje EPEKA, so. p., EKTC, Mkc Maribor in ŠOMB) je pristopilo k Mednarodnemu dnevu mladih (12. avgustu) in se odločilo, da sooblikujejo ta dan. Prvič tokrat v mestu ob Dravi, na priljubljenem Mariborskem otoku. Ob celodnevni vstopnini s 40% popustom za 3,00 EUR.

Cilj Mednarodnega dneva mladih je postaviti v ospredje mladinsko tematiko in z njo seznaniti mednarodno skupnost. Prav tako je pomemben aspekt dogodka prepoznavanje mladine kot partnerja, kar se do sedaj kaže kot neizkoriščen potencial. Mladi so priložnost in nedvomno ponujajo napredek celotne družbe. Sodelovanje z mladimi na globalnem nivoju tako prinaša večjo kvaliteto bivanja in nova znanja, ki so potrebne v današnjem globalizacijskem svetu.

V letu 2015 je tema Mednarodnega dneva mladih, civilna angažiranost mladih oz. aktivno državljanstvo, kar je tudi glavni cilj strategije Združenih narodov na področju mladine na vseh nivojih. Mladina nima resničnega dostopa do političnega udejstvovanja, odločanja, nima ekonomske moči in posledično je tudi omejena pri navezovanju stikov oz. nima možnosti spreminjanja svojega klavrnega položaja v družbi.

Dogodek Mednarodni dan mladih, ki ga izvajamo skupaj s Športnimi objekti Maribor, Mestno občino Maribor, Uradom za mladino, Zavodom Movit in ostalimi partnerji, ima namen ozaveščati na lokalni in nacionalni ravni o pomenu mladih, o koristih družbe pri njihovem državljanskem udejstvovanju in koristi za slehernega posameznika, vključno za trajnostni razvoj kot tudi za osnovne stvari, kot so zdravje in dobro počutje.
Mladi prinašajo v celoti prispevek k napredku v družbi, razvoju in miru.

Organizatorji smo pripravili naslednji program:

 • 10.00 – Delavnice MKC Maribor “Ustvari in igraj”
 • 11.00 – Okrogla miza mladih: perspektiva Podravja
  Gostji:
  Mag. Aleksandra Podgornik (direktorica Štajerske gospodarske zbornice)
  Daša Babič (Zavod za zaposlovanje OE Maribor)
  Moderator: Klemen Vovšek
 • 13.00 – Zabavajmo se s Centrom eksperimentov Maribor
 • 14.00 – Vodne igre in nagradna igra za sodelovanje pri projektu Erasmus + na Portugalskem
 • 15.00 – Predstavitev pobude Maribor – Evropska prestolnica prostovoljcev 2017
 • 16.00 – Miganje ob ritmih DJ WHO
 • 22.00 – Afterparty Mednarodnega dneva mladih v Satchmu

Združenje EPEKA, so. p., bo predstavilo iniciativo in nov naslov, ki bi ga Mladim prijazno mesto in Evropska prestolnica mladih 2013, Maribor, lahko nosilo v prihodnosti. To je Maribor 2017 – Evropska prestolnica prostovoljske službe oz. Maribor 2017 – European Voluntary service Capital ali Maribor 2017 – EVS Capital.

Več informacij na info@mms-mb.siwww.epeka.si / epeka@epeka.si / stefan@epeka.si ali na https://www.facebook.com/events/1644023709152513/

Prudružite se nam.
Vroče bo!

letak_dan mladih 2015_WEB