Od 11. novembra do 17. decembra 2016
Galerija EPEKA, Koroška cesta 8, Maribor

Galerija EPEKA, prireja v petek, 11. novembra 2016 ob 19. uri, otvoritev fotografske razstave graškega umetnika Michaela Petrowitscha z naslovom Muzealske ločljivosti. Razstava bo na ogled do 17. decembra 2016.

Muzealske ločljivosti:

Po besedah Borisa Groysa je fotografija razstopila muzejski red, ki je bil vzpostavljen na fiktivnosti subjektivne, individualne ustvarjalnosti. Utemeljeno ga je uničila s svojo reproduktivno prakso, kajti muzejski red je iluzoričen.

Michael Petrowitsch se ta čas ukvarja z razvijanjem časovnega sosledja in njegovega dokumentiranja, s slikanjem in prezentiranjem del v javnih prostorih. »Videnje« in »Spoznavanje« se podrejata absolutnosti in dajeta fotografskemu pogledu posebno vlogo. Ali postajata del kronološkega procesa, ki se povezne čez vlogo spoznavanja? Za čudoviti razstavni prostor v Mariboru si umetnik to vprašanje zastavlja znova. S pomočjo svojih del skuša razdreti okoliščine in ponovno izprašati gledalske običaje.

Michael Petrowitsch (1968) je odraščal na Južnem Štajerskem, šole je obiskoval v Gradcu, študiral je nemško filologijo in slovenistiko na Univerzi v Gradcu in študij sklenil leta 1996 z magisterijem znanosti. Kot civilnodružbenik se je udejstvoval na področju človekovih pravic, od leta 1993 je poslovodja Kulturnega društva Artikel VII (Artikel-VIIKulturvereins) za Slovence na Štajerskem.

Kot vodja in kustos Pavlove hiše je bil odgovoren za delovanje in razstavni program dvojezičnega kulturnega centra v Potrni pri Radgoni. Usmerjal je razširitev in prenovo muzeja zgodovine in sodobnosti manjšine Slovencev na Štajerskem, ki se nahaja v vzhodnem traktu poslopja, uredil je tudi številne publikacije Pavlove hiše. V obdobju 2003-2009 je bil predsednik interesnega združenja Kultur Steiermark. Od septembra 2009 je svetovalec za kulturo deželne poslanke Bettine Vollath (SPÖ).

V poslovodstvu muzeja Joanneum (Universalmuseum Joanneum) je Petrowitsch organiziral in zasnoval več razstav in projektov s področja migracij in integracije. V okviru projekta Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture je bil kustos projekta „Borderline“.

Kulturna iniciativa Kürbis v Wiesu je leto dni razstavljala fotografska dela Michaela Petrowitscha. Marca 2014 je Štajerska kulturna iniciativa (Steirische Kulturinitiative) razstavljala fotografske serije Michaela Petrowitscha v graškem Orpheumu. Maja 2014 je sledila razstava v kulturnem parku Grottenhof. V okviru festivala Štajerska jesen je bil kustos razstave Bratstvo i Jedinstvo – V znamenju deregulacije (Hiša arhitekture Gradec).

Razstavo Muzealske ločljivosti je podprl Avstrijski kulturni forum, Urad za mladino in Erasmus+.

GALERIJA