Oktober 2022
Mestna občina Ljubljana

V Združenju EPEKA, so. p., smo že drugo leto zapored organizirali iniciativo #missdreves, s katero opozarjamo na okoljske probleme ter ob podpori ozaveščanja stremimo k popularizaciji okoljevarstva. Letos smo iniciativo izvedli na območju Mestne občine Ljubljana. Tokrat nismo iskali drevesa z najbolj bujno krošnjo ali drevesa, ki jeseni najlepše pozlati. Iskali smo drevesa, ki so preživela. Drevesa, ujeta na območjih gentrifikacije, drevesa, ki svoje kornine vijejo pod degradigranimi območji, drevesa, ki imajo dom na območjih, ki bodo kmalu pozidana z novimi objekti in so jim šteti dnevi. Z iniciatiovo #missdreves želimo opozoriti na vpliv, ki jih drevesa imajo na okolje, družbo in posameznika. Letošnjo iniciativno smo povezali z mednarodnim projektom, financiranim s strani programa Erasmus+: Krepitev naravovarstvenih kompetenc mladinskih delavcev.

Strokovnjaki so med vsemi prispelimi predlogi izbrali ždrevo, ki jeo postalo #missdreves 2022. Drevo, ki bo ambasador vseh dreves, ki so bila uničena v procesih pozidave.

Miss dreves je postal veliki pajesen (Ailanthus altissima, ki biva pred vhodom v Tovarna Rog. Drevesu čestitamo in mu želimo predvsem, da bi dočakalo še mnogo, mnogo let.

Zahvaljujemo se vam za vse predloge in fotografije, ki ste nam jih posredovali! Zmagovalca je letos izbrala 3-članska komisija v sestavi: Damjan Vinko (biolog), Miha Blažič (družbeni aktivist) in Katarina Apostolides (determinatorka gob in navdušenka nad naravo).

Miha Blažič, član strokovne komisije, ki je izbrala letošnjega zmagovalca je v utemeljitvi izbora zapisal:
“𝐶̌𝑢𝑑𝑜𝑣𝑖𝑡𝑜 𝑑𝑟𝑒𝑣𝑜 𝑛𝑎 𝑇𝑟𝑢𝑏𝑎𝑟𝑗𝑒𝑣𝑖 𝑠𝑒 𝑗𝑒 𝑧𝑛𝑎𝑠̌𝑙𝑜 𝑣 𝑟𝑒𝑠 𝑛𝑒𝑧𝑎𝑣𝑖𝑑𝑙𝑗𝑖𝑣𝑖 𝑠𝑖𝑡𝑢𝑎𝑐𝑖𝑗𝑖… 𝑢𝑗𝑒𝑡𝑜 𝑗𝑒 𝑛𝑎𝑟𝑎𝑣𝑛𝑜𝑠𝑡 𝑚𝑒𝑑 𝑑𝑣𝑒𝑚𝑎 𝑟𝑎𝑧𝑙𝑖𝑐̌𝑛𝑖𝑚𝑎 𝑓𝑎𝑧𝑎𝑚𝑎 𝑔𝑒𝑛𝑡𝑟𝑖𝑓𝑖𝑘𝑎𝑐𝑖𝑗𝑒 𝐿𝑗𝑢𝑏𝑙𝑗𝑎𝑛𝑒: 𝑛𝑎 𝑒𝑛𝑖 𝑠𝑡𝑟𝑎𝑛𝑖 𝑖𝑚𝑎 𝑜𝑑 𝑚𝑒𝑠𝑡𝑛𝑒 𝑜𝑏𝑐̌𝑖𝑛𝑒 𝑠𝑝𝑜𝑛𝑧𝑜𝑟𝑖𝑟𝑎𝑛𝑜 𝑔𝑟𝑎𝑑𝑏𝑖𝑠̌𝑐̌𝑒 𝑒𝑙𝑖𝑡𝑛𝑒 𝑘𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑛𝑒 𝑢𝑠𝑡𝑎𝑛𝑜𝑣𝑒 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑒𝑟 𝑅𝑜𝑔, 𝑛𝑎 𝑑𝑟𝑢𝑔𝑖 𝑠𝑡𝑟𝑎𝑛𝑖 𝑝𝑎 𝑔𝑟𝑎𝑑𝑏𝑖𝑠̌𝑐̌𝑒 𝑛𝑜𝑣𝑜𝑛𝑎𝑠𝑡𝑎𝑗𝑎𝑗𝑜𝑐̌𝑖ℎ 𝑙𝑢𝑘𝑠𝑢𝑧𝑛𝑖ℎ 𝑎𝑝𝑎𝑟𝑡𝑚𝑎𝑗𝑒𝑣 𝑎𝑔𝑒𝑛𝑐𝑖𝑗𝑒 𝑃𝑟𝑖𝑠𝑡𝑜𝑝, 𝑘𝑖 𝑗𝑖𝑚 𝑝𝑜𝑔𝑙𝑒𝑑 𝑛𝑎 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑒𝑟 𝑅𝑜𝑔 𝑑𝑣𝑖𝑔𝑎 𝑐𝑒𝑛𝑜. 𝑇𝑜 𝑑𝑟𝑒𝑣𝑜 𝑗𝑒 𝑣𝑖𝑑𝑒𝑙𝑜 𝑚𝑎𝑟𝑠𝑖𝑘𝑎𝑗 𝑖𝑛 𝑝𝑜𝑛𝑜𝑠𝑛𝑜 𝑣𝑧𝑡𝑟𝑎𝑗𝑎 𝑛𝑎 𝑡𝑒𝑟𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖𝑗𝑢, 𝑘𝑖 𝑠𝑜 𝑔𝑎 𝑜𝑘𝑢𝑝𝑖𝑟𝑎𝑙𝑖 𝑏𝑜𝑔𝑎𝑡𝑎𝑠̌𝑖, 𝑘𝑜𝑡 𝑧𝑎𝑑𝑛𝑗𝑖 𝑝𝑟𝑖𝑐̌𝑒𝑣𝑎𝑙𝑒𝑐 𝑒𝑔𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟𝑛𝑒𝑗𝑠̌𝑖ℎ 𝑐̌𝑎𝑠𝑜𝑣.”

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: