29. september, 2017, ob 19. uri
Galerija Epeka, Maribor

Vljudno vabljeni na otvoritev skupinske razstave  „Na dolgi rok se bo uveljavil teritorialni princip“ („Auf die Dauer setzt der territoriale Imperativ sich durch“), ki jo v Galeriji Epeka pripravlja znani avstrijski kurator Michael Petrowitsch. Otvoritev razstave bo v petek, 29. 9. 2017, ob 19. uri.

Na razstavi sodelujejo: Cooks of Grind / Andrea Schlemmer / Borut Popenko / Borut Stergar / Uwe Gallaun / Boris Jaušovec

Projekt se nanaša na zgornji citat pod navednicami Petra Sloterdijka. Tako imenovana begunska kriza, njene realpolitične posledice, njeno zrcaljenje v medijih in intelektualni odmevi so bile povod za to navedbo in za mnoge druge izjave. Pri tem se je znatni del mislecev ogradil od začetne široke podpore prebivalstva tako imenovani kulturi dobrodošlice in ostro kritiziral begunsko politiko nemške kanclerke Angele Merkel. To je bil znak, da je nacionalno samozavedanje postalo sprejemljivo za visoko, salonsko politično debato. Posredno se je Sloterdijk dotaknil temeljnega vprašanja, ki ga je z vso silovitostjo zastavila begunska kriza in se ga da razčleniti na osnove. Namreč, kako lahko skupaj obstaneta nacionalna država, zbita za svojimi mejami, in evropsko sobivanje? Ta dihotomija se vleče skozi vso zgodovino pojma evropskosti, vse od njegovega nastanka naprej. Politična evropskost (iz feničanskega erob – temno, večer) in njen padec nazaj v številne lastne samozadostne državnosti predstavljata dvojno igro med enotnostjo in vsakršnim nacionalizmom. Ta dvojna narava je prišla do izraza tudi med dvema mestoma blizu meje, ki sta med seboj oddaljeni le dobrih 40 minut vožnje z avtomobilom. Gradec in Maribor sta bila oba pred kratkim prestolnici evropske kulture, poleg tega pa sta že od leta 1987 tudi partnerski mesti. Mesti sta bili v stoletjih zgodovine v enaki meri povezani kakor tudi ločeni ter tako zaznamovani. Pred svojimi vrati sta doživeli veliko zgodovinsko izjemnega pa tudi človeško zavržnega. Izteklo pa se je v vnovično uvedbo togih meja v letu 2017 (sto let po oktobrski revoluciji). Še en opomin na vse večjo prevlado nacionalne miselnosti za zaprtimi mejami.

Razstava bo na ogled do 25. 10. 2017.

Kontakt: 040 586 843

Razstavni list

 

 

Za pomoč pri izvedbi razstave se zahvaljujemo Umetnostni galeriji Maribor, podjetju Soundbiro in Guest Room Maribor.

   

 

Fotografije: Zarja Belina

GALERIJA