9. april, 2016, ob 18. uri
Galerija EPEKA, Maribor

V soboto, 9. aprila 2016, ob 18. uri je v Galeriji EPEKA potekalo javno predavanje Adiba Abdulmajida, sirskega novinarja, s katerim smo se poglobili v ozadje konflikta v Siriji.

Adib Abdulmajid je sirski novinar, s katerim smo se poglobili v ozadje konflikta v Siriji, zajeli dejanske razsežnosti spora, ugotovili, kaj to pomeni za politične elite in mednarodno javnost in predlagali možne rešitve za odpravo tega mednarodnega konflikta na bližnjem vzhodu. Adib Abdulmajid je z nami delil tudi terenska spoznanja o največjem sovražniku zahodnih medijev, Islamski državi.

Sirski novinar, raziskovalec in analitik Adib Abdulmajid je diplomiral iz Liberal Arts v Damasku in magistriral iz Upravljanja s kulturno raznolikostjo v Tilburgu. Je tudi ustanovitelj in direktor novinarske agencije ARA News, ki pokriva trenutna dogajanja na vojnih območjih po Bližnjem vzhodu.

Njegova najljubša navada miroljubnega kajenja šiše v barih Damaska je bila prekinjena kmalu po diplomi v svojih zgodnjih dvajsetih letih z zaostrovanjem političnih razmer v Siriji. Odločil se je, da mora glede tega nekaj storiti. Njegova aktivistična narava se odraža v njegovih dejanjih, ki so se sirski tajni policiji zdela neprimerna za sirski režim. Njegova življenjska pot ga je zato vodila na Nizozemsko, kjer še zmeraj živi. Tam je imel možnost poglobiti svoje razumevanje sedanje vojne v svoji domovini, ne le z izobraževalnimi pristopi, ampak tudi z aktivnim širjenjem glasov domačega naroda, kar se posledično odraža v ustvarjanju negotove prihodnosti svoje domovine.

Javno predavanje je potekalo kot zaključna prireditev devetdnevne mednarodne mladinske izmenjave z naslovom “Danes oni, jutri morda tudi ti,” projekta, katerega cilj je bil začeti medkulturni dialog o lokalnem, regionalnem, nacionalnem in mednarodnem problemu beguncev po vsej Evropi. Spodbujal je pogled na evropsko državljanstvo kot na skupen življenjski in ekonomski prostor za vse državljane in prebivalce Evrope, tudi če ne prebivajo v Evropski uniji. Naši partnerji iz Avstrije, Češke, Italije, Makedonije, Nizozemske in Turčije so se nam pridružili v Mariboru od 2. do 10. aprila 2016.