Od 21. – 28. avgusta, 2017
Coimbra, Portugalska

Združenje EPEKA, so. p., sodeluje pri mladinski izmenjavi “Pozitivne prakse mentalnega uspeha”. Izmenjava bo potekala od 21. do 28. Avgusta v portugalskem mestu Coimbra in bo združila 42 udeležencev iz 7 držav — Latvije, Češke Republike, Malte, Poljske, Makedonije, Slovenije in Portugalske.

Meditacija. Glede njenih učinkov so nekateri ljudje skeptični, nekaterim se zdi trapasta, drugi so hvaležni za obstoj te aktivnosti in jo prakticirajo na dnevni bazi. Ne glede na zelo različne odnose do nje, so dandanes meditacija in podobne prakse zelo priljubljene. Lahko rečemo, da meditacija in podobne duhovne in dinamične aktivnosti pomagajo pri razvoju naših možganov, povečajo stopnjo naše energije, povečajo psihološko in fizično zdravje in nam, ne nazadnje, pomagajo da smo bolj učinkoviti, uspešni, aktivni in produktivni. To lahko prinaša izjemne koristi za mlade, ki želijo postati dinamični akterji v socialnih in delovnih sferah.
Mladi v EU se danes soočajo z mnogimi situacijami in ozadji, ki povzročajo stres, nezdrav življenjski slog, depresijo, apatijo, občutek praznega življenja itd. Samo-razvoj, možgansko delo. nadzor nad lastnimi občutji, izražanje čustev ter povečanje koncentracij in splošne produktivnosti so krasna in dostopna orodja, ki nam lahko pomagajo, da dosežemo bolj zdrav življenjski slog. Prva in poglavitna tehnika za razvijanje zgoraj omenjenih veščin je prav meditacija. Z njo lahko dosežemo presenetljivo veliko koristi za naše zdravje — mdr. zmanjšanje stresa, boljšo pozornost, boljši spomin in celo povečano kreativnost in empatijo.
Aktivnost bo temeljila na inovativnih neformalnih učnih metodah in vsak element bo nagovarjal določene zaznane potrebe mladih.
Ključni cilji:

  • poudariti najbolj pogoste ovire in težave, ki vplivajo na psihološko stanje mladih in povzročajo stres, depresijo in druge negativne učinke, ki zmanjšajo uspešnost v vseh življenjskih sferah.
  • deliti znanje o meditaciji in drugih povezanih praksah
  • naučiti se uporabe tehnik meditacije za izboljšanje našega psihičnega in fizičnega počutja

Projekt je namenjen predvsem mladim starim med 18 in 27 let, seveda dopuščamo izjeme v primeru, da gre za mladega z manj priložnostmi ali nekoga, ki do obravnavanih tem goji poseben interes. Zaželeno je, da udeleženci prakticirajo zdrav in ekološki življenjski slog ter imajo vsaj osnovne predhodne izkušnje z meditacijo in jogo.
Prednost pri udeležbi imajo mladi z manj priložnostmi, ki se soočajo z geografskimi (t.j. prihajajo iz ruralnih ali nedostopnih predelov), socio-kulturnimi (manjšine, migranti) ali finančnimi ovirami.

Coordinator projekta: TDM Portugal

Zainteresirani pošljite kratko predstavitev in motivacijsko pismo na naslov epeka@epeka.si. Prav tako se na naveden naslov obrnite, če potrebujete več informacij o projektu.

Stroški za hrano in namestitev so kriti v okviru projekta, prav tako potni stroški skladno s pravili programa Erasmus+.

 

Opis poteka mladinske izmenjave in inekaj utrinkov:

 

GALERIJA

Združenje EPEKA, so. p. podpirajo: