29. januar, 2018
Maribor

Vabimo vas, da se udeležite predavanje o slovenskih Romih v Auschwitzu, ki bo 29. januarja v Romski postaji na Preradovičevi ulici 1 v Mariboru. 27. januarja 2018 je minilo 73 let od osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz.

Na svetu ni kraja, ki bi bil bolj zaznamovan s smrtjo: v času delovanja Auschwitza v letih od 1940 do 1945 je bilo tam ubitih okoli 1,1 milijona ljudi, od tega 1 milijon Judov ali vsak šesti od 6 milijonov Judov, ubitih v holokavstu. Prav zato je bil datum osvoboditve Auschwitza izbran za dan spomina na holokavst. Auschwitz pa je tudi taborišče, v katerega je bilo poslanih 2.342 ljudi iz Slovenije, in kraj smrti 1.331 izmed njih. Večina je bila Slovencev in slovenskih Judov. Poznavanje njihovega trpljenje je v slovenski javnosti znano, čeprav še zmeraj ne dovolj. Skoraj nič pa v slovenski javnosti ni znanega o trpljenju 77 Romov iz okolice Novega mesta, ki so jih v Auschwitz odpeljali decembra 1943. Po doslej zbranih podatkih so najverjetneje vsi, razen šestih, v Auschwitzu tudi umrli. Preostalih šest je umrlo v drugih nemških taboriščih. Njim je posvečeno predavanje »Slovenski Romi v Auschwitzu«.

Čas aktivnosti: 18.00 – 20.30.

Udeležba je brezplačna.

Več informacij: epeka@epeka.si

EU Skladi

Projekt delno financirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve  in enake možnosti in Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega  sklada. Operacija se financira iz Operativnega programa za izvajanje  evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020, 9. prednostne osi “Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine”, 9.1 prednostne naložbe “Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti”, specifičnega cilja 9.1.2 “Opolnomočenje ciljnih skupin za približevanje trgu dela”.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: