1. – 9. september, 2016
Usak, Turčija

Združenje EPEKA, socialno podjetje, je partner pri mednarodni mladinski izmenjavi z naslovom Prevzemi vlogo in spremeni prihodnost. Projekt traja od 1. do 9. septembra 2016 v mestu Usak v Turčiji. Sodelovalo bo 39 udeležencev iz treh držav: koordinator iz Turčije in partnerja iz Bolgarije in Slovenije.

Brezposelnost mladih v Turčiji je vsaj dvakrat večja od brezposelnosti odraslih že dolgo časa. Ta pojav kaže na to, da ni ravno interes zmanjšati procent brezposelnost mladih v Turčiji. Poleg tega so te potrebe za mlade brezposelne tako velike, da bi bilo potrebno oblikovati tudi spremembo skupne gospodarske in socialne politike. Mednarodne organizacije poudarjajo, da je potrebno združiti vse institucije za dosego željenega cilja. V življenjski dobi, ki naj bi bila najbolj učinkovita oz. produktivna, mladi mislijo, da je brezposelnost njihova usoda in se odrečejo ukrepanju in iskanju zaposlitve. V mestu Usak, v katerem se bo projekt izvajal in kjer so mladi neposredno prizadeti, v skladu z izjavo, ki jo župan občine Uşak vsako leto septembra prebere, se zahteve za delovna mesta vsako leto povečajo za 2,5 kratnik in so do sedaj narasle že na 30.000 oseb. 65% teh mladih ljudi živijo v občini Uşak. Mladi ljudje iz občine Usak tako organizirajo to mladinsko izmenjavo z naslovom “Prevzemi vlogo in spremeni prihodnost” z željo najti rešitev za nastalo situacijo.

V mladinski izmenjavi se bo za 8 dni, 39 mladih, s podporo treh nevladnih organizacij, ki imajo izkušnje na področju brezposelnosti mladih izmenjalo izkušnje kako pridobiti brezposelne ljudi/mlade nazaj v družbeno življenje. Projekt bo pripomogel, da se pričnejo počutiti samozavestne in ozaveščeni svojih sposobnosti: organizirali bomo različne delavnice, ki jih bodo opravil vrstniki in starejši ljudje, ki so se soočali z isto težavo in so jo premagali ter bodo prispevali s predstavitvijo primera dobre prakse k njihovemu osebnemu razvoju z različnimi dejavnostmi skupnega izobraževanja, ki se navezujejo na to temo.

Projekt, ki ga bomo izvajali v Uşak bo eksperiment tako za sodelujoče organizacije partnerske države kot naše mladinske skupine.

Projekt je podprt s strani EU programa Erasmus+

 

Projekt je financiran s strani Evropske komisije. Vsebina objave odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava vsebuje.