23. september, 2019
Niš, Srbija

EPEKA Srbija je s pomočjo Združenja EPEKA, so. p., in EPEKE Črna gora organiziralo dogodek Dan spomina na Šabana Bajramovića, ki je nastal v okviru projekta DREAM.

23. septembra 2019, je ob 19. uri združenje EPEKA Srbija v Nišu organiziralo Dan spomina na Šabana Bajramovića. Pred kipom Šabana Bajramovića smo javnostim in medijem predstavili cilje projekta DREAM.

Šaban Bajramović, en najbolj znanih romskih umetnikov, je znan po vsem svetu kot en najboljših ambasadorjev romske kulture. Šaban se je rodil in umrl v prestolnici južne Srbije, Nišu, kjer Romi živijo v največji mahali (romskem naselju).

V okviru projekta smo s pomočjo kulturnega dogodka izvedli neformalno izobraževalno dejavnost za predstavnike večinske populacije o težavah, s katerimi se soočajo Romi v Srbiji. Predstavili smo primere dobrih praks o vključevanju Romov v EU in o možnostih, ki v romski kulturi s spominom na kulturno dediščino, ki jo je za seboj zapustil Šaban Bajramović. Z vključevanjem Romov v ta dogodek delujemo v smeri negovanja romske identitete in njihove kulture.


Gostje in ljudje, ki so predstavljali na Dnevu spomina na Šabana Bajramovića so:

  • Saška Jovanović Fetahi (predsednica organizacije romskih žensk ROMNI in predsednica mreže ROWNI – Mreža romskih žensk Italija)
  • Svetislav Jovanović (romski aktivist iz Niša, Srbije)
  • Igor Paunović (romski aktivist in predsednik Udruženja Cvetno srce Niš)
  • Rade Vučković (pesnik, pisec, skladatelj, novinar, pisec knjige o Šabanu Bajramoviću)
  • Štefan Simončič (strokovnjak na področju vključevanja Romov s socialno-podjetniškimi iniciativami)
  • Bogdan Taškovic Nikolić (predsednik EPEKA Srbija)

GALERIJA

Več informacij o projektu na: epeka@epeka.eu

Podpora Evropske komisije za pripravo te publikacije ne pomeni potrditve vsebine, ki izraža le mnenja avtorjev, in Komisija ne more biti odgovorna za kakršno koli uporabo informacij, ki jih vsebuje.

 

Program je podprt s strani EU programa Evropa za državljane.

 

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: