25. junij – 25. avgust, 2017
Galerija EPEKA, Maribor

Vabljeni na ogled razstave Mile Panić “No pig , no party” ali “Ako se ništa nije okrenulo, nije se ništa ni proslavilo”! Razstava bo na ogled do 25. avgusta, vstopnine ni.

V zadnjih letih se je mlada vizualna umetnica Mila Panić vzpostavila kot ena ključnih in najbolj propulzivnih mladih umetnic v regiji. Zraven impresivne umetniške produkcije ima tudi pomembno vlogo promoviranja balkanske umetnosti v širši Evropi in hkrati spodbujanja sodobnih umetniških praks v svojem lokalnem okolju. S konceptualnega in kontekstualnega vidika je njeno ustvarjanje tesno povezano s treznim in pogosto humorno distanciranim razmišljanjem o kompleksni družbeni in politični realnosti tako v rodni Bosni kot tudi med izseljenci po Evropi in svetu. Za razliko od umetnikov in umetnic, ki so generacijo starejši, se Panić v svojem delu ne osredotoča toliko na vojno, ki je divjala po Balkanu v 90ih, temveč jo zanimajo predvsem spremembe, ki so se zgodile v letih po vojni in tradicije, ki so že stoletja del balkanske kulture. V svojem opusu se osredotoča na migracije, posledice demokratizacije in neo-liberalne tranzicije, mesto starih balkanskih tradicij v post-socialistični družbi ter posledice, ki jih je vojna pustila na samem prebivalstvu. Te fenomene obravnava v širšem kontekstu družbenih napetosti, novih verskih in etničnih trenj ter ekonomske krize, ki so zaznamovali leta njenega umetniškega formiranja. Panić kritične teme, ki zaznamujejo družbo, iz katere izhaja, obravnava skozi prizmo surovega, golega realizma in nekoliko bizarnega humorja ter ironije, s čimer zavzema distanco, ki ji omogoča lucidno komentiranje okoliščin, ki zaznamujejo njeno življenje.
Razstavo No Pig, No Party! (Brez svinje ni zabave! oz. Ako se ništa nije okrenulo,nije se ništa ni proslavilo) je umetnica začela razvijati v letu 2015. Podobno kot v svojem siceršnjem opusu Panić tudi na tem mestu svoje izhodišče osnuje na izbrani lokalni specifiki balkanskega miljeja — prašičih vrtečih se na ražnjih, ki so vseprisotni spremljevalci proslav in pomembnih dogodkov na Balkanu. Skozi projekt Panić reflektira stagnirajočo mentaliteto na območju Balkana in tudi širše. Določene navade in običaji, ki skozi ponavljanje dosegajo stopnjo nekakšnega rituala, so, ob boljšem premisleku, milo rečeno nenavadni in v kontekstu sodobne družbe velikokrat tudi problematični. Vprašanje samoumevnega sprejemanje tovrstnih družbenih praks Panić odpira z razstavljanjem “praznih” ražnjev in drugih mesarskih pripomočkov ter fotografij, ki so povezane z obravnavanim ritualom. V kontekstu obravnavanega običaja so pomenljive prav družinske fotografije, postavljene v jukstapozicijo z ražnji. Fotografije, ki jih je umetnica našla v družinskem albumu, so bile posnete na njen enajsti rojstni dan in podrobno dokumentirajo pripravo prašiča, medtem pa povsem spregledajo druge aspekte praznovanja. Ključni del razstave so prav “izpraznjeni” ražnji, ki se brez odojka, torej objekta hedonizma in užitka, sučejo v prazno in postajajo hladni, neokusni in grozeči objekti.

Mila Panić (r. 1991 b BiH) je diplomirala na Oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost v Banja Luki. Leta 2013 je bila na tritedenski Mednarodni poletni akademiji v Salzburgu pri prof. Tanii Brugera. Od leta 2015 je vključena v podiplomski študij Javna umetnost in nove umetnostne strategije na Univerzi Bauhaus v Weimarju v Nemčiji. Sodelovala je na številnih mednarodnih skupinskih in samostojnih razstavah ter bila prejemnica več priznanj in štipendij, namenjenih sodobnim in mladim umetnikom. Njena dela so v zbirki Muzeja za sodobno umetnost Republike Srbske, zbirki Luciano Benetton in več zasebnih zbirkah. Je soustanoviteljica centra za popularizacijo sodobne umetnosti “Apartman”, ki se osredotoča na promocijo mladih umetnikov v BiH in drugih državah v regiji predvsem skozi razstave v stanovanjih in drugih ne-galerijskih prostorih.

Spletna stran umetnice

Mladinski program Združenja EPEKA, so. p., podpira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport – Urad RS za mladino. Projekt je financiran s strani Evropske komisije. Vsebina objave odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava vsebuje.

Naslovna fotografija je avtorsko delo Mile Panić.

GALERIJA