Julij, avgust, 2015
Evropsko računsko sodišče, Luksemburg

Združenje EPEKA, socialno podjetje, prireja v mesecu juliju in avgustu razstavo, Krogi tam daleč, slovenske akademske slikarke Simone Šuc, v Evropskem računskem sodišču v Luksemburgu.

Po lanski uspešni razstavi, Zamegljena prihodnost, slovenskega slikarja Jerneja Forbicija, sedaj nadaljujemo s predstavitvijo slovenskih umetnikov v tujini.

Krogi tam daleč odsevajo ustvarjanje umetnice zadnjih let. Krogi so ena izmed inovacij v človeški evoluciji. Antropologi se splošno strinjajo s tem, da iznajdba kroga sega veliko pred štetjem, ko so pradavni predniki skušali uprizoriti sonce kot vir življenja in konstanto, ki je neprenehoma za čas človeškega življenja prisotna. Neglede na vse izume, ki so kasneje prišli do svojega nastanka zaradi tega geometričnega lika, je krog navdahnil Simono Šuc za ustvarjanje slik, ki vsebujejo številne kroge, ki so sicer geometrijski liki, vendar opazovalec le-te ne občuti v pomenu npr. matematičnega vedenja, temveč kot umetniško ustvarjanje, ki mu je blizu, estetsko in povšeči. Barve so tople, izražajo ženstvenost in veselje do narave in življenja.

Simona Šuc je bila rojena 11. februarja 1972 v Mariboru. Leta 2000 je diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu in Jožefu Muhoviču na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Organizirala je likovno-teoretska srečanja v Mariboru, kjer so se predstavili slovenski umetniki mlajše generacije (2001–03), in soustanovila društvo TU, s katerim je izvedla več prostorskih intervencij v Mariboru (2004–05). Sodelovala je pri restavriranju spomenikov sakralne dediščine v severovzhodni Sloveniji. Udeležuje se likovnih kolonij, umetniških simpozijev in taborov ter redno razstavlja doma in v tujini. Zaposlena je v Umetnostni galeriji Maribor.

Umetniški program Združenja EPEKA, so. p., podpira Urad za mladino RS, Mestna občina Maribor in EU program Erasmus+.

Več na www.epeka.si / epeka@epeka.si / www.facebook.com/epeka.slovenia

270435_120066781416561_7181125_n