9. maj – 3. junij, 2015
Galerija EPEKA, Maribor

Združenje EPEKA, socialno podjetje, ob praznovanju 70-obletnice konca II. svetovne vojne prireja v Galeriji EPEKA razstavo z naslovom Partizani – osvoboditelji, ki je delo hrvaškega stripovskega umetnika Julesa Radilovića, rojenega v Mariboru.

Otvoritev razstave bo simbolično 9. maja ob 12. uri.

Na otvoritvi razstave bo moč kupiti ekskluzivno svež iz tiskarne najnovejši ponatis strip albuma Partizani, ki ga bo osebno podpisoval avtor Julio Radilović – Jules.

Smrt fašizmu – svoboda narodu!

Z razstavo originalnih stripovskih tabel Julesa Radilovića želimo obeležiti ta pomemben dogodek in ga ovekovečiti s stripovsko umetnostjo na temo partizanov in NOB. Stripovski serijal Partizani je bil najprej narejen predvsem za nizozemski trg po naročilu založniške hiše Oberon iz Haarlema, kateri se je partizanski osvobodilni boj in takratno samostojno osvobojenje partizanov Jugoslavije izpod naci-fašizma zdel fenomen in zgodba, ki je interesantna za ljubitelje devete umetnosti. Zaradi zanimive tematike pa je strip kasneje doživel veliko ponatisov po številnih državah sveta.

Razstavo so podprli: SAF – Strip Art Features, Stripforum Zagreb, Urad RS za mladino, Mestna občina Maribor, EU program Erasmus+, Mestna občina Maribor, Ekoteh Zagreb, Studio Risar in Romani kafenava.

Vljudno vabljene in vabljeni.

Več infomacij na: epeka@epeka.si

Partizani
Partizani je stripovski serijal, eden izmed najbolj uspešnih v karieri avtorja Julesa Radilovića. Pri ustvarjanju le-tega je sodeloval s scenaristom Đorđem Lebovićem, ki je znan predvsem po scenarijih iz filmov Valter brani Sarajevo, Most in Partizanska eskadrilja. Strip Partizani je svoj največji uspeh doživljal v sedemdesetih in osemdesetih letih na Nizozemskem v strip reviji Eppo in kasneje v albumih, ki so se tiskali v visokih nakladah po različnih državah kot so Švedska, Indonezija, Surinam, Norveška, Danska, Finska, Francija, Španija in drugod.

V veliki meri za mednarodni uspeh Partizanov je zaslužna založniška hiša Strip Art Features – SAF oz. Ervin Rustemagić.

Julio Radilović – Jules
Jules Radilović je rojen leta 1928 v Mariboru. V Zagrebu živi od leta 1939. Svojo risarsko kariero je pričel v takrat tako imenovanem slikarskem ateljeju Marija Salettija, kjer je risal na številne reklamne table in napise po željah naročnikov. Skiciral je tudi moške obleke in ženske kostime, nekatere so bile tudi njegove lastne kreacije.

Od leta 1947 je bil član v Studiju risanega filma Jadran film na Jordanovcu, veliko pred ustanovitvijo studijev Duga film in Zagreb film. Formalnega izobraževanja nikoli ni zaključil, kljub obiskovanju Šole uporabne umetnosti s prekinitvami od leta 1948 do 1952, temveč se je odločil za avanturo resnično svobodnega umetnika. Od takrat dalje se profesionalno ukvarja s stripom, ilustracijami, oblikovanjem in zasnovo tiskovin, knjig, reklam itd. Delal je za Horizontalni zabavnik, Plavi vestnik in številne druge revije in publikacije vse do svoje upokojitve leta 1989.

Producent dogodka: Štefan Simončič, predsednik Združenja EPEKA, so. p.
Promocija dogodka: Tjaša Teržan, sodelavka Združenja EPEKA, so. p.